­ SEVDAKÂR MURAD TÜRBESİ | Kültür Portalı

Sevdakâr Murad Türbesi - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Türbe
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Müslihittin Mahallesi'nde yer alan türbenin inşa tarihini veren bir kitabesi bulunmamaktadır. İç mekandaki mozaik çini süslemeleri Selçuklu dönemi yapısı olduğunu göstermektedir. Son yıllarda geçirdiği onarımlarla özgün mimari özelliklerini kaybettiği görülen yapı, eyvan türbe plan şemasına sahiptir. Üzeri Türk üçgeni geçişli kubbeyle örtülü kare mekan, batı cephede yer alan basık sivri kemerli bir eyvanla dışarı açılmaktadır. Kuzey ve güney cephelerde birer dikdörtgen pencere yer almaktadır. İç mekanda Türk üçgenleri arasında kalan yüzeylere sağır nişler açılmıştır. Yapının ana beden duvarları moloz taşla inşa edilmiştir. Kubbe ve kubbeye geçiş elemanlarında tuğla kullanılmıştır. Önemli bir bölümü dökülmüş olmasına rağmen, ana beden duvarlarının üst örtüyle birleştiği yerde mozaik çini kuşağı dolaşmaktadır. Patlıcan moru ve firuze renkli çinilerle altı kollu yıldız kompozisyonları oluşturulmuştur. Türk üçgenleri arasında kalan yüzeylerdeki sağır nişler içinde de çini kalıntıları görülmektedir (Gündoğdu V.D,2006).
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe