­ ŞEYH ÇABUK CAMİSİ | Kültür Portalı

Şeyh Çabuk Camisi - Mardin

Adı Şeyh Çabuk Camisi
Envanter No .
Adres Çabuk Mahallesi 183 Subaşı Sokak No: 1
Yapım Tarihi 1257 H. (1843 M.)
Vakfiye
Genel Tanım Cumhuriyet alanından Diyarbakır Kapısı'na doğru giden yolun hemen güneyinde yer alır. Cami tek katlıdır.
Yapılan Onarımlar Giriş kapısının güneyine küçük bir camekanlı bölüm eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Şeyh Çabuk Camisi Bahçesine kemerli sade bir kapıdan girilmektedir. Sivri kemerli bir alınlık içine alınmış olan bu kapıda onarım kitabesi vardır. Ana giriş kapısından 3 basamak inilerek avluya geçilmektedir. Caminin girişinin üzerinde üçgen pano içinde Arapça 1259 tarihi yazan kitabe yer almaktadır. Mardin Camilerinin ve mescitlerinin genel özelliği olarak karşımıza çıkan enine yayılan bir plan göstermektedir. Yapının batısında da kare planlı bir oda ile oadaya girişi sağlayan üzeri kapalı bir koridor yer almaktadır. Bir çok defa onarım görmüş ana mekana giriş kuzey batıdaki eyvanlı mekanla sağlanmaktadır. Bunun dışında kuzeydeki küçük eyvan abdest alma yeri olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güneye açılan iki penceresi ve duvarlarda nişleri bulunan ana mekana pencere şeklinde bir açıklıkla bağlanmış başka bir bölüm yer almaktadır.