­ ŞEYH HALİL TÜRBESİ | Kültür Portalı

ŞEYH HALİL TÜRBESİ - Sivas

Harita No --
Mah. Köy - Mevkii Şeyhhalil, Köy içi
Adres Şeyhhalil, Köy içi-YIldızeli
Genel Tanım --
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2006 yılında yapılan onarımda türbe girişini kapatan sonradan yapılan eklenti yıkılarak türbe girişi açığa çıkarılmıştır. Türbede dış cephe yüzeyindeki sıva sökülerek yonu taşı kaplama yapılmıştır. Türbe içindeki kalem işleri aslına uygun olarak tamamlanmıştır. Kalem işleri olmayan duvarlar tatlı kireçle sıvanmıştır. Çevre düzenlemesi yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Şeyh Halil Köyü Cami’nin batısında yer alır. Dışarıdan sekizgen bir yapıya sahip olan türbe, yapılan onarımda özelliğini kaybetmiş durumdadır. Kubbeli çatı yapısı kırma çatılı hali getirilmiş ve saçla kaplanmıştır. Türbenin iç kısmında beş adet sanduka yer alır. İçeriden kare planlı köşe trompları ile kubbe kasnağına ve yuvarlak kubbeye geçilir. İç kısım tatlı kireç sıvalı olup mihrap ve çevresinde kök boya ile türbe maketleri ve çiçek motifleri ile bezenmiştir. Tahribat iç kısımda da görülür.