­ SEYİT İBRAHİM BİLAL TÜRBESİ | Kültür Portalı

Seyit İbrahim Bilal Türbesi - Sinop

Envanter No A-48
Mah. Köy - Mevkii Ada Mahallesi
Adres Merkez/SİNOP
Yaptıran Emir Tayboğa Oğlu Emir Beklemiş
Vakfiye
Genel Tanım Cezayirli İbrahim Paşa Camisine bitişik, girişi bu camiden, batıda tonoz, tonozun doğusunda kubbe örtülü, üstü kurşun kaplamalı, 1 büyük, 2 orta ve 1 küçük (toplam 4) sandukalı türbedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sinop’un doğu tarafında, Ada üzerinde bulunan Cezayirli Ali Paşa Camiin sol tarafındadır. Çeşitli dileklerle en sık ziyaret edilen adak yeridir. Türbenin kapısı Ali Paşa Camiin içindedir.Türbe içinde yer alan sanduka kitabesinden anlaşıldığına göre yapı, Tayboğa oğlu Emir Bey tarafından yaptırılmıştır. Türbedeki kenarları kafesle çevrili, kitabesiz tahta sandukanın Seyit İbrahim Bilal’a ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu sandukadan başka ikisi kitabesiz olmak üzere solda mermer 3 sanduka mevcuttur. Kitabeli sanduka Selçuk tarzında yapılmış, yekpare bir mermerden yapılmıştır. Zemini yeşil boyalı olan bu mermer sandukanın, sağ ve sol yüzleri şeritvari uzanmış, 2 satırlık kitabeleri vardır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1799    Eklenme Tarihi : 03 Şubat 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi