­ İSFENDİYAROĞULLARI TÜRBESİ | Kültür Portalı

İsfendiyaroğulları Türbesi - Sinop

Harita No 20M-III 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Camiikebir Mahallesi
Adres Görgü Sokak No:2 Merkez/SİNOP
Yapım Tarihi XV. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Alaaddin Camiin avlusunda bulunan Türbe, Candaroğullarından Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar ve İsfendiyar’ın oğlu İbrahim Beyler ile bu aileye mahsus 8 zatın kabrini ihtiva etmektedir.
Rutubet C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Türbe; güney-kuzey konumlu, dikdörtgen planlı ve tek kubbeli bir yapıdır. Kubbe, 16.25 x 8.20 m ebadındadır. Türbenin hangi tarihte ve kimin tarafından yapıldığı bilinmemektedir. İçindeki sandukalar Türk taş işleme ve oymacılığının güzel örneklerindendir.Türbenin giriş kapısının üstünde “Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz” ayetleri yazılıdır. İçeriye girildiğinde çok güzel mermer sandukalar vardır. Bunlardan 10 tanesi mermer, 1 tanesi tahtadan yapılmıştır. Tahta sanduka ile mermer sandukanın kitabesi yoktur. Kitabesi olanların baş ve ayak şahidelerinde iç yüzlerinde Arapça ve Farsça beyitler, Kuran’dan ayetler vardır. Dış yüzlerinde ise isimler yazılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresi ve denetimindedir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu-23.10.1987/3771
Revizyon Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu-07.05.2004/949

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1488    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 25 Ağustos 2014 Pazartesi