­ İSHAK PAŞA SARAYI | Kültür Portalı

İshak Paşa Sarayı - Ağrı

Mah. Köy - Mevkii Eski Bayezid
Adres İshak Paşa Sarayı/Doğubayazıt
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Yapım Tarihi H. 1099 (M. 1784)
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Eski Bayezid şehir merkezinde ve bugünkü Doğubayazıt ilçe merkezinin 7 km. güneydoğusunda bulunmaktadır. Şehirden biraz uzakta 25-30 m. yükseklikteki ”Karaburun” denilen tepenin üç tarafı payanda duvarları ile takviye edilerek üzerinde düz bir platform oluşturulmuş ve saray bu düzlüğe inşa edilmiştir. Tepenin yalnız doğu tarafında civar araziye bağlı olan sarayın giriş kapısı ve dar cephesi bulunmaktadır
Yapılan Onarımlar 2011 yılında restorasyonu yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İlk yapımı XVII. yüzyılın sonlarına kadar uzanan sarayın bazı bölümleri tek, bazı bölümleri iki, bazı bölümleri bodrumlarla birlikte üç katlı olacak şekilde ve başlıca iki avlu çevresinde oluşturulan bölümlerle ana kütleyi oluşturan Harem bölümünden meydana gelmiştir. Sarayın birinci avlusuna girişi sağlayan ihtişamlı bir taç kapıdan girilir. Bu avlunun solunda hizmet odaları sağında çeşme ve zindan bölümü bulunur. Birinci avluyu takiben oldukça yüksek bir taç kapı ile ikinci avluya geçilmektedir. İkinci avlunun sağ tarafında sarayın mabeyni ile, selamlık teşkilatının yapı grupları ile cami ve camiye bitişik bir türbe yer alır. İkinci avlunun batı ucunda yer alan Harem bölümüne kitabe ve bezeme bakımından oldukça yoğun olan bir taç kapı ile girilir. Bu bölümde muayede salonunu, mutfak ve harem odaları yer alır. Plan anlayışı bakımından Türk saray mimarisi özelliklerini yansıtan İshak Paşa Sarayı, süslemelerde Büyük Selçuklu, Osmanlı ve diğer Avrupa üsluplarıyla (Gotik, Barok, Rokoko, Ampir) yerel özelliklerin ve bölge sanatının bir arada görüldüğü eklektik bir üslubun varlığını ortaya koymaktadır.
Tescil Kararı 05.02.1982/ 3356 31.07.1986 /2522
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1395    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma