­ SİLAHTAR ÖMER PAŞA CAMİİ | Kültür Portalı

Silahtar Ömer Paşa Camii - Tokat

Adres Akça Kasabası
Yaptıran Bilinmiyor
Genel Tanım Camii
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Tokat'ın ahşap camilerinden olan Silahtar Ömer Paşa Cami, Erbaa İlçesi'nin Akça Kasabasında (Fidiköy) yer alır ve Fidiköy Ömer Paşa Cami adıyla da bilinmektedir. Caminin minber dolabının altında bulunan bir çift bakır ibrik üzerinde yer alan, camiye vakfedildiği yazısı ve H.1100 (M.1688) tarihine dayanılarak bu tarihte inşa edilmiş olduğu kabul edilmektedir. Kare planlı cami doğu, batı ve kuzeyinde üç yönden ahşap revaklarla çevrilmiştir. Harimde mihrap önünde dört ahşap sütun yer alır. Bu ahşap destekler arasından atılan hatıllara yüklenen tavanın, ana hatıllar üzerine atılan tali hatıllarla orta bölümü biraz daha yükseltilmiştir. Harim doğu, batı, kuzey ve güneyde yer alan toplam on adet pencereyle aydınlatılmaktadır. Caminin alçı bir mihrabı ve ahşap minberi vardır. Kuzeybatı köşede yer alan çokgen gövdeli, tek şerefeli minaresi bir depremde pabuçluk kısmına kadar yıkılmış, yakın zamanda minare gövdesi oldukça kısa tutularak köy halkı tarafından yeniden inşa edilmiştir. Beden duvarları bir sıra taş, üç sıra tuğla şeklinde almaşık teknikle inşa edilmiş cami, moloz taş örgülü bir avlu duvarına sahiptir. Harim taşıyıcı sistemi, üst örtüsü ve yapıyı üç yönden çevreleyen revaklar ahşaptır. Hem harimde hem de revaklarda yer alan bütün ahşap yüzeylere kalemişi tekniğiyle natüralist üslupta bitkisel bezemeler yapılmıştır. Mihrap önünde tavan çıtalarla geometrik alanlara bölünerek daha zengin bir süsleme alanı oluşturulup bu bölümün ortasına bitkisel bezemeli sekizgen bir göbek yerleştirilmiştir (Dilaver,1968; Erdemir 1987a; Erdemir, 1987b)