­ SİNAN DEDE TÜRBESİ | Kültür Portalı

Sinan Dede Türbesi - Isparta

Adı Sinan Dede Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Gümüşgün Köyü
Adres Gönen İlçesi, Gümüşgün Köy içerisi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Baladız (Gümüşgün) Köyü Tüzel Kişiliği
Vakfiye
Genel Tanım Sekizgen planlı türbe, içten tavanı kontrplak kaplı, dıştan kırma çatılıdır. Çatısının üzeri Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Türbenin giriş kısmında taç kapı sivri kemerli ve kenarlar dışbükey silmelidir. Kapı dikdörtgen formlu, mermer söveli ve basık kemerlidir. Kitabe bulunmamaktadır. Türbe sekizgen planlı blok taş platform üzerinde inşa edilmiştir. Dörtkenarda altta dikdörtgen üstte daha küçük aydınlık pencereleri vardır. Alttaki bazı pencereler sonradan iptal edilerek pencere boşlukları kapatılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sekizgen türbenin duvarlarının dış yüzeyleri yığma moloz taştır. Dış cepheleri kireç harcıyla sıvalıdır. Ancak kireç harcının büyük bölümü dökülmüştür. Giriş kapısının olduğu cephe düzgün kesilmiş köfke taş kaplıdır. Giriş cephesindeki yüksek kör sivri kemeri köfke taş, altta yer alan dikdörtgen formlu basık kemerli kapı açıklığı ise mermerdir. Taç kapı taşkınlığının etrafına yivli, süslemesiz bir silme çevreler. Yan duvarlardan dördünde; altta dikdörtgen, üstte sivri kemerli birer pencere vardır. Ancak bu pencerelerden bazıları sonradan kapatılarak iptal edilmiştir. Üstteki sivri kemerli pencerelerin bazıların ise sonradan dikdörtgen formlu olarak değiştirildiği tahmin edilmektedir. Duvar kalınlıkları yaklaşık bir metreden biraz fazladır. İç duvarları harç sıvalıdır. Pencere kenarlarında kolayca işlenebilen yerel taş köfke kullanılmıştır. Plan açısından Selçuklu dönemi kümbetlerine benzeyen kümbetin kitabesi bulunmamaktadır. Girişi yaklaşık 150 cm yüksekliğinde demir, tek kanatlı bir kapıdan sağlanmaktadır. İçerisinde Sinan Dede’ye ait olduğu söylenen Doğu-Batı doğrultulu bir sanduka bulunmaktadır. Sinan Dede’nin 1180 ile 1270 yıllarında yaşadığı hususu, Gümüşgün Köyü Kültür Derneği tarafından iddia edilmektedir. Türbe yapısının çatısının da sekizgen olabileceği, ancak depremler ve diğer doğal tahribatlar nedeniyle yıkılarak, sonradan kırma çatılı olarak inşa edildiği düşünülmektedir. Vakfiye ya da kitabesi bulunmadığından yaklaşık bir tarihlendirme yapılması mümkün bulunmamaktadır. Ancak civardaki, mimari açıdan buna benzeyen türbeler ile karşılaştırıldığında veya giriş kapısının üzerindeki basık kemerin varlığı düşünüldüğünde, muhtemelen Osmanlı dönemine ait olabileceği ya da Osmanlı döneminde onarım gördüğü söylenebilir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 26.03.2009 tarih ve 3040 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki