­ SIRA BANYO | Kültür Portalı

Sıra Banyo - Yalova

Adres Termal/YALOVA
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Sağlık Bakanlığı
Kitabe 19 yy. son çeyreği
Vakfiye 19 yy. son çeyreği
Genel Tanım Termal kaplıcaları girişinden Çınar Otele giden yol üzeride yer almaktadır.Güneyinde Ortanca Kafe, batısında Kurşunlu Banyo, doğusunda Termal Otel ve kuzeyinde ise açık havuz bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı 1891 yılında yapılan banyonun Osmanlı Dönemi' ndeki adı "on banyolar" dır.Toplam 10 kabinden oluşan ve gömme mermerden küvetli özel aile banyolarıdır.Kurşunlu Banyo ve Açık Havuz arasında yer alan sıra banyolar, soyunma odası ve banyo olarak 2 bölümdür. Giriş bekleme kısmı ahşaptır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı Kocael Kültür Varlıklarını Koruma Bölge kurulu'nun 23.11.2010 tarih 1702 sayılı kararı
Yayın Dizini Aydın Akan, " Het yönüyle Termal İlçesi" . Yalova Kaplıcaları İşl.İdaresi Tes., Sezai Taşkıran.sunum