­ SIRRI PAŞA KONAĞI | Kültür Portalı

Sırrı Paşa Konağı - Kocaeli

Adres Hacı Hasan Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yaptıran Kocaeli Mutasarrıfı Sırrı Paşa
Yapım Tarihi 19.yy
Vakfiye
Genel Tanım 19.yy'da İzmit'in ilk mutasarrıfı olan Sırrı Paşa tarafından yaptırılımıştır.2 kat ve çatı katından oluşan konak ahşap,çatkı arasına tuğla dolgu üzeri sıvalı bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İzmit/Merkez Hacı Hasan Mahallesi yukarı pazar mevkindedir.19.yy'ın 2.yarısında Kocaeli'nin ilk mutasarrıfı Sırrı Paşa tarafından yaptırılmıştır.Ahşap ve kâğir olan konak 2 kat üzerine çatıkatından oluşmuştur.Konak güney cephelidir.Tam ortada tabandan saçağa kadar çıkmalı zemin kat pencereleri yuvarlak,kemerli,çıkma ön yüzünde üst katta tam ortada balkonlu balkon 2 başta ahşap dikmelerle desteklenmiştir.Çıkma köşesinde üst kat gömülü,yirli,sütunlu,üst kat pencereleri düz,tavanlar ve duvarlar kalem işli olup altın yaldız kullanılmıştır.Marsilya kiremit,kırma çatı şeklindedi.rKonak içi kalem işi benzemelerinde Dolmabahçe Sarayının restarasyonu için gelen ressamlar çalışmıştır.Duvar benzemeleri yanında ahşap merdiven korkulukları ve özgün mimarisi ile İzmit için önemli bir sivil mimarlık eseridir.Sırrı Paşa Konağının yüksek istinat duvarlarının dış yüzünde İzmit'te ilk müzecilik sergileme örneği olarak adlandırılabilecek ; Roma Kartal Kabarması Medusa ile mimari benzemeler duvara sergilenme amaçlı bilinçli olarak monte edilmiştir.
Orjinal Kullanım Konak
Önerilen Kullanım Konak