­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

Sivil Mimarlık Örneği - Adana

Harita No 16 M II
Mah. Köy - Mevkii Tepebağ Mahallesi
Adres Tepebağ Mahallesi 13 Sokak Seyhan
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan yapı 3 katlı yığma tekniğiyle ahşap ve kagir malzemeden inşa edilmiştir.Taşınmazın taşıyıcı duvarları ahşap hatıllı kagir örgü tekniğiyle örülmüştür.Taşıyıcı duvarlara oturan ahşap kirişler döşemelerde kaplama tahtasıyla kapatılırken tavanda ahşap lambri tarzında ve kaplamasız olarak uygulanmaktadır.Ön cephede ahşap döşeme kirişleri ve taşıyıcı duvar üzerinde hatılların uzatılıp profillendirilmesi ve payandalarla desteklenmesiyle normal ahşap üst katta ahşap çıkmada,taşıyıcı duvar ve döşeme kirişleri ahşap hatıl üzerinde devam ederek ahşap payandalarla desteklenmiş kiriş üstü ahşap direkler arası ahşap hatıllı kagir dolgu malzemeden teşkil edilmiştir.Gönye çıkmada ahşap hatıllı kagir dolgu profilli 3 kat bindirme kiriş üzerine oturmaktadır.Yapıya çift kanatlı ahşap kapıyla hayat mahallinden girilmekte hayat mahallinden iç avluya taş merdivenle ara kata çıkılmakta ara kattaki 2 odanın birini ahşap direk üzerine oturan ahşap galeriden geçilmektedir.Ara kattan ahşap merdivenle üst katın sofasına geçilmektedir.Sofa mahalli arka cephede iç avluyla ön cephede ise mahallerle ilişkilidir.Yapı kagir iç duvarında ahşap gömme dolapları mevcut olup oda iç kapıları çift kanatlı pencere doğrama ve kepenkleri ahşap olup lambri tarzında yapılmıştır.Yapının iç avluya bakan cephesinde ahşap kirişler ahşap direkler oturmaktadır.Cephede gönye ve normal ahşap çıkmalar yöresel doluluk boşluk oranlarına uygun oranlarda ahşap kepenkli pencereler çatı silme seviyesinde firizler halinde 3 kat bindirme tuğla örgüler önemli unsurlardır.Yapıya bitişik iç avlu içinde betonarme ilave yapı yapıldığı söz konusu yapının bazı mahallerinde çökme ve tahribat olduğu gözlenmektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı halen mevcut olmasına karşın harap durumdadır ve kimi odalarında döşemeleri çökmüştür.Ancak özgünlüğü göreceli korumuştur.Üçgen çıkmaları destekleyen ahşap konsollar ile çift kanatlı ahşap giriş kapısı ve üzerindeki metal kafes bezeme günümüze ulaşan özgün detaylardır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 544    Eklenme Tarihi : 10 Aralık 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 10 Aralık 2014 Çarşamba