­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

Sivil Mimarlık Örneği - Adana

Adı Sivil Mimarlık Örneği
Harita No 17 M III
Mah. Köy - Mevkii Tepebağ Mahallesi
Adres Tepebağ Mahallesi 17 Sokak No:8 Seyhan
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz 2 katlı yığma-karkas yapım tekniğiyle ahşap-kagir yapı gereçleriyle inşa edilmiştir.Zemin kat ahşap hatıllı çıkmalar oluşturulmuştur.Yapı giriş cephesinde marsilya kiremit üst örtülü düz saçak konsollu ahşap beşik çatıyla bir bölümünde ise toprak dolgulu teras çatıyla örtülüdür.Yapının giriş cephesinde üst katta ahşap payandalara oturan çift istikametli çıkma,yan sokak üzerinde üzeri bağdadi tekniğinde sıvalı profilli desteğe oturan çıkma oluşturulmuştur.Yapıya çıkma altında kemerli çift kanatlı ahşap giriş kapısından hayat mahalline girilmekte,hayat mahallinde ocak,depo ve servis birimleri yer almaktadır.Hayat mahallinden ahşap merdivenle üst katın sofasına çıkılmaktadır.Sofa mahalli caddeye cepheli olup merdivenle sofa arası ahşap lambri tekniğinde ahşap elemanlarla kapatılmıştır.Sofadan 2 basamakla 2 mahallin açıldığı hole ve çatıya çıkan ahşap merdivenle ulaşılmaktadır.Komşu parsele bitişik cephede sofaya açılan 2 mahal bulunmakta,yine bu kagir duvar üzerinde ahşap gömme dolaplar bulunmaktadır.Cephelerde ahşap cumba üstünde çatı saçak silme kotu altında oluklu saç örtülü ahşap payandalara oturan saçak çıkmaları,saçak seviyesinde bindirme tuğla örgüler,yöresel doluluk-boşluk oranlarına uygun oranlarda ahşap kafesli pencereler,ahşap payanda ve profilli desteğe oturan çıkmalar,kagir baca örgüleri,kemerli merdiven boşluğu penceresi dekoratif parmaklıklı(metal) kemerli giriş kapısı,ahşap iç kapı kanadı detayları,ahşap lambri tekniğinde tavan kaplamaları ahşap tavan oyma ve süslemeleri,ahşap tavan sıva bileşimi süsleme detayları,pencere ahşap kafesleri,pencere pervazı (üst) ahşap çıkma detayları metal parmaklıklar,ocak detayları yapının özgün unsurlarıdır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Söz konusu taşınmaz depremde hasar görmüş ve sonra da onarılmıştır.Özgünlüğünü göreceli olarak korumaktadır.Yapı günümüzde kullanılmamaktadır.