­ İSMAİL BEY HAMAMI | Kültür Portalı

İsmail Bey Hamamı - Bursa

Harita No 30L IIIa
Mah. Köy - Mevkii Beyler Mahallesi
Adres Atatürk Caddesi Beyler Mahallesi İznik/Bursa
Yapım Tarihi 14 YY.
Vakfiye
Genel Tanım İstanbul Kapısı yakınlarında çifte hamam öreni yapılış tarihi ve yaptıranı kesin olarak bilinmemektedir. Selçuklu Dönemi yapısı olduğu savunanlar olsa da 14. yy. yapılan bir Osmanlı yapısı olduğu daha çok kabul görmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İstanbul Kapısı yakınlarında çifte hamam öreni yapılış tarihi ve yaptıranı kesin olarak bilinmemektedir. Selçuklu Dönemi yapısı olduğu savunanlar olsa da 14. yy. yapılan bir Osmanlı yapısı olduğu daha çok kabul görmektedir. Mimari yapısı özellikleri ile Türk yapı sanatı tarihinde seçkin bir yeri vardır. Hamam kuzey-güney doğrultusunda, birbirine paralel eksenler boyunca dizilmiş ikişerden dört kubbeli mekan ile sadece temelleri bulunan doğu-batı doğrultusundaki dikdörtgen planlı altı mekandan oluşmaktadır. Dış cepheleri sade ve bölüntüsüz olan hamam moloz taş, tuğla ve harç malzeme ile düzensiz bir şekilde inşa edilmiştir. Yalnızca batı cephede düzgün tuğla dizileri görülür. Örtü sistemi ve mukarnaslar tuğladır. Günümüzde hamamın üstü çelik çatı ile kapatılarak dış etkenlerden korunması sağlanmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1506    Eklenme Tarihi : 22 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi