­ SİNABUT MAHALLE MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Sinabut Mahalle Mezarlığı - Elazığ

Adı Sinabut Mahalle Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Harput Mahallesi
Adres Elazığ Merkez
Vakfiye
Genel Tanım Elazığ Harput yol güzergahı üzerinde olan mezarlık, Osmanlı Dönemi’nde kalenin güneyinde bulunan Sinabut olarak adlandırılan mahalle sınırları içerisinde yer almaktadır. Mezarlar doğu-batı istikametli olması ve mezar taşları üzerinde herhangi bir betimleme olmaması mezarlığın gayri Müslimlere ait olduğu göstermektedir.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar ŞİMDİKİ TEHLİKELER: Define arama amaçlı kaçak kazı yapılması ve çevreden toplanan molozların mezarlığın batı yamacına dökülmesi
Ayrıntılı Tanımı Harput Kalesi'nin yaklaşık olarak 1 km, kalenin güney yamaçları üzerine kurulmuş olan Sinabut Mahallesi'nin ise 700-750m kadar güneyindedir. Kalenin güneyindeki Tabakhane ve Sal Derelerinin birleşerek aktığı vadinin batı yamaçları üzerindeki mezarlık, batıdan Elazığ-Harput Karayolu ile sınırlanmaktadır. Batıdan doğuya doğru alçalan kalker sırt üzerindeki mezarlık alan, kuzey-güney doğrultusunda 150 m, doğu-batı doğrultusunda ise 125-130 m kadar bir alana yayılmıştır. Alanda bulunan mezarların doğu-batı istikametinde olması, mezarlığın tek tanrılı dinlere inanan toplumlara ait olduğunu gösterir.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 19.02.2009 KARAR NO: 2056

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1325    Eklenme Tarihi : 19 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Ocak 2024 Salı