­ SOFULAR MAHALLE YUKARI CAMİİ | Kültür Portalı

Sofular Mahalle Yukarı Camii - Isparta

Adı Sofular Mahalle Yukarı Camii
Harita No 30L-Ic
Mah. Köy - Mevkii Sofular Mahallesi
Adres Yalvaç
Vakfiye
Genel Tanım Kare planlı caminin kitabesinden … yy olduğu anlaşılmakta olmasına rağmen zaman içinde yapılan tamiratlar nedeniyle değişime uğradığı görülmektedir. Kırma çatısı alaturka kiremit kaplı yapının iç mekanının da döneminin mimari özelliklerini yansıttığı görülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Kare planlı caminin kitabesi…. yılına ait olduğu anlaşılmakta olmasına rağmen yapılan tamiratlar nedeniyle değişime uğradığı görülmektedir. Ahşap direkli caminin iç mekanında bir bölümün tavanı ahşap düz tavan olmasına rağmen bir kısmı kubbelerle örülmüştür. Kubbelerinde ve duvarlarında bulunan kalem işleri hala görülebilmektedir. Zaman içinde iç duvarlarda yapılan boyalarla kalem işleri kapatılmamıştır. Kırma çatısı alaturka kiremit kaplı yapının cephesini kısmen koruduğu görülmektedir. Çift kanatlı ahşap kapıdan ilk olarak ana mekandan ayrılmış bir bölmeye girilir. Girişin üzerinde, caminin eni boyunca uzanan, ahşap mahfil vardır. Mahfile bu girişte oluşturulmuş bölmeden merdivenlerle çıkılır. Girişin güney yanındaki bir diğer kapıyla da ana mekana ulaşılır. Ana mekanda, ortada 4 yuvarlak ahşap sütunun taşıdığı, düz ahşap tavan vardır. Sütunlar sade ve bordo renk boyalı sütun başlıklarına sahip. Sütunların üzerinde, üçgen pabuçlarla tavan desteklenmiş. Ortada sütunların taşıdığı dikdörtgen biçimli tavan krem renk boyalı ve balık sırtı çıtalar çakılarak vurgulanmış. Ayrıca etrafındaki yeşil renk boyalı düz tavandan da daha yüksek yapısıyla ayrılmış. Ortadaki tavanın orta noktasında, yine ahşaptan ve sade bir şekilde yıldız motifi işlenmiş. Tek sıra pencerelerle ana mekan aydınlatılmış. Dikdörtgen biçimli pencerelerin üst kısımları kemer formlu ve duvar kalınlığı boyunca içe doğru açılıyor. Güney yüzün ortasında bulunan mihrap sade bir yapıda. Dışta yeşil renk boyalı dikdörtgen çerçeve içinde kemer formlu. İç kısmı beyaz renk boyanmıştır. Ayrıca mihrap üzerinde küçük bir pencere de açılmıştır. Minber, mihrapla batı duvarı arasında ve ortada konumlanmıştır. Ahşaptan yapılmış minber mavi renk boyalıdır. Minaresi bulunmayan caminin, çatıda, orta noktaya yakın,galvaniz saçtan minyatür bir minare benzeri yapısı vardır. Caminin güneybatı köşesinde, avlu giriş kapısı önünde, abdest almak için, küçük bir şadırvanı da mevcuttur.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. BÖL. KOR. KUR.NUN 22.02.2008 Tarih ve 2225 Say. Kar. Tescilinin Devamına
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita