­ SOKULLU MEHMET PAŞA BEDESTENİ | Kültür Portalı

SOKULLU MEHMET PAŞA BEDESTENİ - Niğde

Yaptıran SOKULLU MEHMET PAŞA
Yapım Tarihi 16. YY.
Genel Tanım Uzunluğuna dikdörtgen planlı tipik bedesten planındadır.
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2007 yılında restorasyonu yapılmış üst örtü kurşun levhalarla kaplanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Sungurbey Cami yakınında yer almaktadır. Sarı Trakit kaba yonu taştan ve plan olarak arasta tipinde olup bu türdeki yapıların en uzunlarındandır. Bedesten kuzey, güney ve doğu cephelerde açılan birer kapı, kuzey ve güney cephelerde birer dükkan ile iç mekanda boydan boya uzanan beşik tonozlu yolun iki tarafına karşılıklı yerleştirilen toplam 48 dükkan ve 4 hücreden oluşur. Bütün mekanlar sivri beşik tonozla kapatılmıştır. Ayrıca yapının vakfiyesinde bedestenin dışında da altmış dükkanın olduğu belirtilmektedir. Fakat bunların yalnızca iki tanesi günümüze gelmiştir.
Orjinal Kullanım Çarşı
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı 15/07/1978/A-1207 31/07/1993-1529
Yayın Dizini 1-Doç.Dr. Mehmet ÖZKARCI; Niğde'de Türk Mimarisi, TTK.ANK.2001--Niğde İl Yıllığı ANK.1973 2- A.GABR