­ SOLMAZ ÇARŞI CAMİSİ VE HAZİRESİ | Kültür Portalı

Solmaz Çarşı Camisi ve Haziresi - Denizli

Adı Solmaz Çarşı Camisi ve Haziresi
Mah. Köy - Mevkii Solmaz Mahallesi
Adres Solmaz (Kasabası) Mahallesi Tavas İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Genel Tanım Tavas İlçesi, Solmaz (Kasabası) Mahallesi’nde bulunan cami; kırma çatılıdır. Harim kısmında mihrabı, ahşap tavanı, işlemeli tavan göbeği ile döneminin özelliklerini yansıtan bir camidir.
Yapılan Onarımlar Pencere doğramaları zaman içinde değiştirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tavas İlçesi, Solmaz Kasabası’nda bulunan cami; kırma çatılıdır. Harim kısmında mihrabı, ahşap tavanı, işlemeli tavan göbeği ile döneminin özelliklerini yansıtan bir camidir. Harimde ahşap ayakların taşıdığı kemerler üzerinde kadınlar mahfili yer almaktadır. Camiye giriş kapısının üzerinde eski yazı bulunmaktadır. Cami pencereleri dikdörtgen formlu olup, zaman içinde bazıları alüminyum doğrama ile değiştirilmiştir. Caminin sağ köşesinde, kübik kaideli silindirik gövdeli minaresi yer almaktadır. Bahçesinde yer alan haziresinde iki eski mezar bulunmakta olup, 1242 ve 1244 tarihlidir. Ayrıca cami bahçesinde yer yer devşirme taşlar görülmüştür.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 11.03.2002 gün ve 10468 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1611    Eklenme Tarihi : 26 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 17 Haziran 2014 Salı