­ ST. KONSTANTİN VE ELENA BULGAR ORTODOKS KİLİSESİ | Kültür Portalı

ST. KONSTANTİN VE ELENA BULGAR ORTODOKS KİLİSESİ - Edirne

Envanter No A 36
Mah. Köy - Mevkii Abdurrahman
Adres Mezarlık Sokak
Pafta 50L- 3d
Vakfiye -
Genel Tanım Moloz taş ve tuğla kullanılarak yığma tekniğinde yapılmış olan yapı ters T plan şemasındadır. Semerdamlı ve kırma çatısı alaturka kiremit kaplıdır.
Yapılan Onarımlar 2008 yılında onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yapının dış duvarları almaşık olup iki sıra tuğla arası moloz dolgudan oluşur. Duvar kalınlığı 60 cm'dir.Bazı alanlarda üç sıra tuğla uygulandığı da görülür. Köşelerde kesme taş kullanılmıştır. 1869 yılında inşa edilmiş bir Bulgar Ortodoks kilisesidir. Narteksin iki yanında, yapının kuzeybatı ve güneybatı köşelerinde yan girişler yer almaktadır. Yan girişlerin doğu ucunda yer alan birer kapı ile neflere geçiş sağlanmaktadır. Yarı açık narteks ile yan girişler ana mekanı "U" biçimde sarmaktadır. Ana mekan, doğu-batı doğrultusunda, her biri beş adet sütundan oluşan iki sütun dizisi tarafından üç nefe ayrılmıştır. Naos olarak adlandırılan orta nef yan neflere oranla daha geniş yapılmıştır. Naosun üzeri bağdadi tekne tavan, yan neflerin üzeri ise düz tavandır. Narteksten ana mekana giriş ortadaki daha büyük, yandakiler daha küçük olmak üzere üç kapı ile sağlanır. Ortadaki büyük kapı doğrudan naosa, yanlarda yer alan küçük kapılar ise yan neflere açılır. Ana mekanda naosun orta kolonu üzerinde vaaz kürsüsü yer alır. Apsis nişi içten yarım yuvarlak, dıştan ise beş yüzlüdür.Bu işin iki yanında da küçük nişler yer alır. Yapıda narteksin üzerinde emporiya olarak adlandırılan iki galeri katı mevcuttur. Birinci galeri katı hem narteksin hem de yan girişlerin üzerinde devam etmektedir. İkinci galeri katı ise naos hizasındadır. Ana mekanın kuzey ve güney duvarlarında, dipleri açılarak iç mekana bakacak şekilde yerleştirilmiş çömlekler bulunur. Yapının üst örtüsü ahşap beşik çatı olup üzeri alaturka kiremit ile örtülmüştür. Beden duvarlarının bitiminde yer alan kornişin üzerinde başlayan çatı eğimi, kuzey ve güney yönlerinde mahya hattına doğru yükselerek devam ederken narteks ve apsis cephelerinde yapının alınlık bölümlerinde düz devam etmektedir.Alınlık bölümlerinden sonra kırılarak mahyada diğer iki yönden gelen eğimle birleşmektedir. Yapıdaki saçak genişliği kornişin genişliğine eşit yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Kilise
Bugünkü Kullanımı Kilise