­ İSTASYON BİNASI | Kültür Portalı

İstasyon Binası - Bilecik

Harita No yok
Mah. Köy - Mevkii Demirköy(Karaköy İsatayonu)
Adres Pazaryeri/BİLECİK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş tcdd
Vakfiye
Genel Tanım Bilecik İli, Pazaryeri İlçesi, Demirköy Köyü’nde bulunan (Karaköy İstasyon Binaları) mülkiyeti TCDD ait, ek bölümleri tek katlı olan iki katlı gar binasıdır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ambar ve Makasçı Odası olarak kullanılmakta olup bitişik üç konuttan oluşmaktadır. Orta kısım iki katlı, yan kısımlar ise tek katlıdır. Kırma çatılı kiremit ile örtülü olup çatı beş bacalıdır. İstasyon Şefliği; iki katlı kare planlıdır. Doğu ve batı cephesinde alt katta basık kemerli ikişer adet ahşap kapı mevcut olup kapı kemerleri ve iki yanı köşe taşları ile süslenmiştir. Alt katta birer, üst katta ise ikişer basık kemerli ahşap pencere bulunmaktadır. Kapı kemerleri ve iki yanı köşe taşları ile süslenmiştir. İki kat arasındaki kat silmesi yapıyı hareketlendirmiştir. Yapının güney cephesinde basık kemerli iki adet pencere bulunmaktadır. Güney ve kuzey cephede çatı kısmına yakın yerde ikişer adet küçük ebatlı pencere yer almaktadır. Ambar; Tek katlı dikdörtgen planlı olup istasyon şefliği binasının kuzey cephesine bitişik olarak yapılmıştır. Doğu ve batı cephesinde basık kemerli üçer adet ahşap kapı yer almaktadır. Kapı kemerleri ve iki yanı köşe taşları ile süslenmiştir. Doğu ve batı cephesinde profilsiz ve süslemesiz basık kemerli üçer adet küçük pencere bulunmaktadır. Batı cephesinde büyük ebatlı güney köşesine yakın dikine dikdörtgen büyük bir pencere yer almaktadır. Kuzey cephede ise basık kemerli bir adet ahşap pencere bulunmaktadır. Makasçı Odası; Tek katlı kare planlı olup istasyon şefliği binasının kuzey cephesine bitişik olarak yapılmıştır. Doğu cephesinde bir, batı cephesinde ise iki basık kemerli taş denizlikli ahşap pencere bulunmaktadır. Yapının batı cephesinde basık kemerli iki adet kapı, güney cephesinde ise basık kemerli bir adet ahşap kapı mevcuttur. Kapı kemerleri ve iki yanı köşe taşları ile süslenmiştir.