­ SİTTE MELİK (ŞAHİNŞAH) KÜMBETİ | Kültür Portalı

SİTTE MELİK (ŞAHİNŞAH) KÜMBETİ - Sivas

Parsel 2–3
Yaptıran Süleyman İbn Seyfettin Şahinşah
Kitabe 4
Vakfiye 4
Genel Tanım Esmer renkte kalker taşından sekizgen gövde üzerine piramit külahlı kümbet, portal biçiminde değerlendirilen giriş cephesi ve diğer cephelerde çeşitli boy ve süslemelerle açılan dar ve uzun nişleri ile çok orijinal bir eserdir. Kale ile çarşı arasındadır.
Yapılan Onarımlar Son yıllarda onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Mukarnas nişli kapının sövelerinde birbirini kesen sekizgenlerin oluşturduğu dörtlü düğümlerle süslemeler vardır. Cephenin çevresi kuvvetli plastik oluklu kaval silmelerle, iç bölümü geniş bir bordür halinde ve üstte iki sıra olarak, sekiz çift kolla birbirine birleştirilmiş, iç içe iki sekizgenden oluşan geometrik motiflerle çevrilmiştir. Kıvrık dallı Rumilerle kabartma sülüs yazılı yazıt, yukarıdaki süslemelerin hemen altına sıkıştığından kuvvetini kaybetmiştir. Alt kenarında bir yazıt kuşağı dolanan piramit külah, ince detaylı kornişlere oturmuş, bunun altında da geometrik geçmelerden genişce.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 5094    Eklenme Tarihi : 04 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Temmuz 2014 Perşembe