­ SUGÖZÜ ÇINARI | Kültür Portalı

Sugözü Çınarı - Elazığ

Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Boyu 40-45 m, gövde çapı 300 cm, tepe çapı 20 cm ve yaklaşık 400-500 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, Sugözü Camii’nin güneydoğu köşesinde bulunmaktadır. Elazığ İli, Merkez, Sugözü Mahallesi’nde kentsel ortamda bulunmaktadır. Ağacın bakımı, koruması, yaşatılması mümkün olup sağlıklı, boy, çap, yaş bakımından nadir ağaçlardan biridir. Alanın rakımı 1430’dur. Mülkiyeti Devlete aittir. Az eğimli bir alan üzerinde olup dalların bazıları mahalle halkı tarafından budanmaktadır. Ağacın yaklaşık 1-1,5 m. yüksekliğinden itibaren çatallanma başlamaktadır. Dipte ise 50 cm.de yeni filizler ve çatallanma mevcuttur. Topografik olarak vadi tabanında kalmaktadır. Söz konusu alan Harput Kentsel Sit alanı içerisinde bulunmaktadır. Halk arasında ağaçla ilgili efsaneler anlatılmaktadır. Ağacın bir kız olduğu bazı insanlara zaman zaman göründüğü söylenmektedir.
Orjinal Kullanım Ağaç
Bugünkü Kullanımı Ağaç
Önerilen Kullanım Ağaç
Tescil Kararı KARAR TARİHİ: 28.09.2005 KARAR NO: 449

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2412    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Şubat 2024 Cuma