­ SÜLEYMAN ÇELEBİ TÜRBESİ ANITI | Kültür Portalı

Süleyman Çelebi Türbesi Anıtı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi Çekirge Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Bursa Belediyesi
Yapan Mimar İbrahim Sezen-Nuretttin Öz
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa Merkez Osmangazi İlçesi Çekirge Semtinde Dağınık Selviler adıyla anılan yerde türbe, Mezar Mevlit yazarı Süleyman Çelebi'nindir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Bursa Merkez Osmangazi İlçesi Çekirge Semtinde Dağınık Selviler adıyla anılan yerde türbe, Mezar Mevlit yazarı Süleyman Çelebi'nindir. Mezarı, 1945-1950 yılları arasında Bursa’da valilik yapan Haşim İşcan tarafından açılan bir kampanya ile, ululuğuna yaraşır bir biçimde yaptırılmıştır. Mermer sandukanın üstü, sekiz ayaklı kefeki taşından inşa edilmiş bir açık türbe ile örtülmüştür. Tavan arabesk motifler ile bezenmiştir. Türbenin içinde bulunduğu geniş bahçe, geçme ve oyma geometrik motifli korkuluklarla çevrelenmiştir. Süleyman Çelebi Türk dünyasının en tanınmış Mevlit’in yazarı I. Murat dönemi Osmanlı Devlet adamlarından Ahmet Paşa'nın oğludur. Osmanlı'nın kuruluşu aşamasında önemli katkıları bulunan Osman Gazi'nin kayınbabası Şeyh Edebali'nin torunu olduğu da öne sürülür.
Orjinal Kullanım Anıt Mezar
Bugünkü Kullanımı Anıt Mezar
Önerilen Kullanım Anıt Mezar
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3478    Eklenme Tarihi : 02 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Eylül 2014 Perşembe