­ SÜLEYMAN MOROĞLU EVİ | Kültür Portalı

SÜLEYMAN MOROĞLU EVİ - Sivas

Harita No 29.M1-d
Mah. Köy - Mevkii Ketençayır Mahallesi
Adres Gürün Merkez Ketençayır Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet sahibi
Vakfiye
Genel Tanım Sivas ili, Gürün ilçesi, Ketençayır Mahallesi Abbas Kılıç Caddesi ile okul sokağının kesiştiği köşede yer alır.
Yapılan Onarımlar Konak onarım görmemiş olup, halen kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplıdır. Kesme taş üzerine ahşap kâgir olarak inşa edilmiştir. Kesme taşlar köşe noktalarında hafif çıkıntı yaparak estetik bir görüntü sağlanmıştır. İkinci katın köşeleri ahşap kaplamalarla süslenmiştir. Konağın girişi doğu-kuzey yönde iki girişle sağlanmaktadır. Doğu giriş konağın tam ortasında kuzey giriş ise kuzey-batı bölümdeki cumba altından sağlanır. Güneyinde bahçesi bulunmaktadır. Doğu giriş üzerinde balkon olarak kullanılan bir mekân yer alır. Zemin kata giriş sekiz basamaklı (Mozaik) merdivenle sağlanır. Duvarları ahşap arası kerpiç dolgu olan konağın iç kısmındaki mekânların tavan ve tabanları düz ve bezemesiz ahşaptan olup duvarları tatlı kireç sıvalıdır. Dış cephe beyaz çamur sıvalı araları ahşap silmelerle çevrelenmiştir. Taş temel bodrum olarak kullanılmaktadır.