­ SÜLEYMAN PAŞA MEDRESESİ | Kültür Portalı

Süleyman Paşa Medresesi - Bursa

Adı Süleyman Paşa Medresesi
Mah. Köy - Mevkii Yeni Mahalle
Adres Yeni Mahalle Maltepe Caddesi
Pafta 30L III c
Vakfiye
Genel Tanım İznik’in merkezindeki medrese Orhan Gazi’nin büyük oğlu “Rumeli Fatihi” sanlarıyla anılan Şehzade Süleyman’ın yaptırmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İznik’in merkezindeki medrese Orhan Gazi’nin büyük oğlu “Rumeli Fatihi” sanlarıyla anılan Şehzade Süleyman’ın yaptırmıştır. Yazıt taşı bulunmayan medresenin kesin yapım tarihi belli değildir, yalnız yapım tarihi olarak 1335-1359 tarihleri arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Açık avlulu ve (U) planlı medresede, bir dershane ile on bir öğrenci hücresi bulunmaktadır.Yapının cephe duvarları moloz taş ve tuğla ile örülmüş, bazı yerlerinde devşirme malzeme kullanılmıştır. Revak duvarları almaşık tekniği ile bir sıra taş, üç sıra tuğla örgülü olup sütunları granit ve mermerdir. Yapı aslına uygun onarıldı ve bugün tarihsel el sanatlarına özgü bir ticaret mekanı olarak düzenlendi.
Orjinal Kullanım Medrese
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Önerilen Kullanım Çarşı
Tescil Kararı 11.03.1972/6318 ve 11.02.1990/969

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3175    Eklenme Tarihi : 27 Mayıs 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi