­ SULTAN SIBYAN MEKTEBİ | Kültür Portalı

SULTAN SIBYAN MEKTEBİ - Manisa

Yaptıran AYŞE HAFSA SULTAN
Yapan SER MİMAR ACEM ALİ
Kitabe V
Vakfiye V
Genel Tanım Hafsa Sultan Külliyesi içinde medrese ve hamam arasında yer alır. Anıtsal bir girişi bulunan yapı, kare mekanlı iki odadan oluşur. Odaların örtüsü kubbedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hafsa Sultan Külliyesi içinde, medresenin kuzeyinde hamamın güneyinde bulunmaktadır. Hafsa Sultan'ın vakfiyesinde adı geçmektedir. Kaynaklarda yapı bazen kütüphane bazen de sıbyan mektebi olarak gösterilmektedir. Yapı malzemesinden yapılış tarihinin XVI. yüzyıl ortaları olduğunu söyleyebiliriz. Yapının anıtsal, mukarnaslı bir girişi vardır. Anıtsal Selçuklu portallarını andırmaktadır. Odaları köşe bingilerine ve duvarlara oturan kubbe örter. Yapı malzemesi taş ve tuğladır.
Tescil Kararı İzmir 1 Nolu KTVKK 02.06.1988/348