­ SULTANİYE CAMİİ VE ŞEYH GARİP TÜRBESİ | Kültür Portalı

SULTANİYE CAMİİ Ve ŞEYH GARİP TÜRBESİ - Bitlis

Adı SULTANİYE CAMİİ Ve ŞEYH GARİP TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres Garipler Sok.
Vakfiye -
Genel Tanım bitlis ili merkez zeydan mahallesi alemdar sokakta yer almaktadır.yapının kitabesi bulunmamakla beraber h.1042 tarihinde hadım ağası mehmet ağa tarafından tamir ettirilmiş olduğundan eserin yapılışı daha eskidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı muntazam kesme taştan yapılmış olan eser iki katlı olup L şeklinde bir plan gösterir. Yapının birinci katı şeyh garibe ait türbeyi ikinci katı ise sultaniye camiini oluşturur. Basit ve kalın masif duvarlardan meydana gelen alt kat üç bölüm halindedir. Her bölümün üzeri kes basık kubbelerle örtülmüştür. Batı duvardaki bir kapıdan geçilen dikdörtgen bölümde bir de mihrap nişinin bulunması bu kısmın aynı zamanda ziyarete gelenlerin namaz kılmaları için ayrıldığını göstermektedir. yapının camii kısmı düzgün kesme taştan yapılmıştır. Cephelerinde kemerlerle birbirine bağlanan dikdörtgen formda pencereler bulunur. Camiinin kuzey doğu köşesinde kare kaideye oturan minaresi bulunur. Eserin doğu cephesinde ise avlusu bulunur. Avlu çevre duvarı içine alınmıştır. Avluya basık kemerli bir kapıyla geçilir. Yapı düz damla örtülmüştür.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karaR