­ SÜLÜKLÜ TEPE KALE | Kültür Portalı

Sülüklü Tepe Kale - Isparta

Adı Sülüklü Tepe Kale
Mah. Köy - Mevkii Yeşilyurt (Sülüklü Göl)
Adres Sütçüler
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Doğu batı yönünde uzanan kale kalıntısı, Sülüklü Tepenin üzerinde yer alır. Güney tarafta bir merdivenle aşağıya inilir. Bugün bu merdivenin izleri kalmıştır. Tepe üzerindeki düzlükte yuvarlak pencereli yapı kalıntıları ve kale duvarları moloz taş ve horasan harcı ile örülmüştür.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Sülüklü Göl vadisini kuzeyden çevreleyen doğal tepe (Sülüklü Tepe) üzerinde doğu batı yönünde uzanır. Yaklaşık yüksekliği 1 ve 4 m. arasında değişir. Tepenin düzlük kısmında yuvarlak pencereli bina kalıntıları iç kalenin kalıntılarıdır. Kaleye güney taraftan Roma Dönemine ait, bugün izleri kalan bir merdivenle çıkılır. Kaleye dikdörtgen söveleri kalmış bir kapı girişinden girilir. Duvarlar gri renkli moloz taş ve horasan denilen harçla yapılmıştır. Define arayıcıları ve bazı ağaçlar tarafından duvarlar tahrip edilmiştir. Yapı tekniği ve harçtan Roma Döneminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Sülüklü Göl vadisinin batısında ve kuzey doğusunda yer alan boğazları birer sur duvarı kapatır. Altta büyük blok taşlar üstte küçük moloz taşlar vardır. Yükseklikleri yaklaşık 1 ve 2 m. arasında değişir. Batı sur duvarının kuzeyinde vadinin içlerine kadar giden bir yol vardır. Bu yolun iptal edilmesi yada patika yola çevrilmesi gerekmektedir.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı ANTALYA KÜL. VE TAB. VAR. KOR. KUR.NUN 10.02.1994 Tarih ve 2132 Sayılı Kararıyla Tesciline.
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita