­ SİVAS GAR BİNASI | Kültür Portalı

SİVAS GAR BİNASI - Sivas

Yaptıran ---
Yapan ---
Kitabe ---
Vakfiye ---
Genel Tanım Tren Garı Binası, Sivas’ın merkezinde şehrin güneybatısında halk arasında İstasyon Caddesi olarak bilinen İnönü Bulvarı sonundadır.
Yapılan Onarımlar ---
Ayrıntılı Tanımı AYRINTILI TANIM: TCDD Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre; 1930 yılında Sivas’a tren hattının gelmesiyle birlikte yapımına başlandığı ve 1934 yılında tamamlandığı belirtilmektedir. Sivas’taki Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisinin nadir örneklerinden biridir. Dikdörtgen planlı, kesme taş ile inşa edilen Gar Binası; bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç katlıdır. Kuzey ve güneyde iki ana giriş kapısından orta kısımda yer alan yan mekânlardan daha yüksek tutulan giriş holüne ulaşılır. Bu kapıların üzerinde dikdörtgen formlu kapı üstü pencerelerine yer verilmiştir. Üst kat lojman olarak kullanılmakta olup binanın üzeri sonradan saçla kaplanmıştır. TEKNİK BİLGİLER TCDD Bölge Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre; 1930 yılında Sivas’a tren hattının gelmesiyle birlikte yapımına başlandığı ve 1934 yılında tamamlandığı belirtilmektedir. Sivas’taki Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisinin nadir örneklerinden biridir. Dikdörtgen planlı, kesme taş ile inşa edilen Gar Binası; bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere üç katlıdır. Kuzey ve güneyde iki ana giriş kapısından orta kısımda yer alan yan mekânlardan daha yüksek tutulan giriş holüne ulaşılır. Bu kapıların üzerinde dikdörtgen formlu kapı üstü pencerelerine yer verilmiştir. Üst kat lojman olarak kullanılmakta olup binanın üzeri sonradan saçla kaplanmıştır.
Yayın Dizini ---
Ekler ---