­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Harita No 16 M III
Mah. Köy - Mevkii 5 Ocak Mahallesi
Adres 5 Ocak Mahallesi 10 Sokak Seyhan/ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz iki katlı yığma-karkas yapım tekniğiyle ahşap ve kagir elemanlardan inşa edilmiştir. Kagir taşıyıcı duvarlar ahşap hatıllı kagir örgü tekniğinde inşa edilmiş, üst katta hatıl ve döşeme kirişleri cephede devam ettirilip payandalarla desteklenerek iki adet ahşap karkas içi kagir dolgulu ahşap cumba oluşturulmuştur. Yapının profilli üçgen alınlıklı, kemerli esas giriş kapısı yıkılmış yerine dükkan inşa edilmiştir. Taşınmaza yan cephede avlu duvan üzerinde bulunan ahşap kapı ile girilmekte, iç avludan taş ve ahşap merdivenlerle taşınmazın avluya bakan sofa mahalline çıkılmaktadır. Taşınmazın yan ve ön cephesinden hatıl ve kirişler cephede devam ettirilerek iki adet ahşap payandalara oturan ahşap cumba oluşturulmuştur. Taşınmazın cephelerinde en önemli unsuru oluşturan ahşap çıkmaları taşıyan payandalar çıtalarla bağlanarak bağdadi tekniğinde sıva yapılmış olup, çıkmaların tesiri cephede kuvvetlendirilmiştir. Taşınmazın çatısı toprak dolgulu teras çatı tekniğinde çatı silmeleri bindirme tuğla örgü tekniğinde inşa edilmiştir. Cephelerde ahşap çıkmalar yöresel doluluk-boşluk oranlanna uygun ahşap kafesli pencereler, saçak silme altında saçak çıkmalar, iç avlu ve sofa ilişkileri, merdiven sahanlığı altında kemer üst örtülü niş, taş döşeme kaplamalı iç avlu, ahşap gömme dolaplar yapının özgün unsurlandır. Yapının zemin katı ticaret fonksiyonu olarak üst kat ise konut olarak kullanılmaktadır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Deprem sonrasında yıkım karan çıkan yapı günümüze ulaşamamıştır. Yeri boş durmaktadır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 633    Eklenme Tarihi : 26 Aralık 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 26 Aralık 2014 Cuma