­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 16 N I
Mah. Köy - Mevkii Kayalıbağ Mahallesi
Adres Kayalıbağ Mahallesi 2 s. No:29B
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz iki katlı yığma inşa tekniğiyle kagir ve ahşap elemanlarla inşa edilmiştir.Zemin ve üst kat kagir taşıyıcı duvarları ahşap hatıllı kagir örgü tekniğinde inşa edilmiştir.Taşınmazın alt katına ana sokak üzerinde bulunan kemer izli ahşap çift kanatlı kapıyla girilmekte yine ara katın sofasına çıkılmaktadır.Ara katta 4 mahal yer almaktadır.Üst kata yan sokak üzerinde bulunan bir kapı ile iç avluda sonradan inşa edilen betonarme yapının altında bulunan merdivenle çıkılmaktadır.Merdiven sahanlığında üst katın sofasına girilmektedir.Sofada sonradan yapılan bölücü duvarlarla iki mahal oluşturulduğu gözlenmektedir.Sofa yan sokağa cepheli,ana sokak üzerinde iki mahale açılmaktadır.Üst katta döşeme ve taşıyıcı duvar üzerindeki hatıl ve kirişlerin cephede devam ettirilerek sokak çizgisi üzerinde zemin kat tavanında bitişik profilli bindirme kirişlere oturan iki adet gönye çıkma oluşturulduğu,ana sokak üzerinde ise taşıyıcı duvar hatılları ve döşeme kirişlerinin cephede gönye çıkma oluşturulduğu,ana sokak üzerinde ise taşıyıcı duvar hatılları ve döşeme kirişlerinin cephede devam ettirilip üzeri bağdadi tekniğinde sıvalı profilli ahşap payandalara taşıtılırak ahşap çıkma oluşturulduğu görülmektedir.Üst katta hatıl ve döşeme kirişleri sofa mahalli üzerinde devam ettirilerek ahşap kolonlara taşıtılmış kolon araları sonradan ahşap camekanla kapatılmıştır.Zemin ve üst katta taşıyıcı kagir duvar üzerinde gömme nişler oluşturularak profilli kemerli değişik ebatlarda camekan taşıyıcı kagir duvar üzerinde gömme nişler oluşturularak profilli,kemerli değişik ebatlarda camekan ve lambri tarzında ahşap gömme dolaplar ile boşluklar oluşturulduğu gözlenmektedir.Cephelerde yöresel doluluk-boşluk oranlarına uygun ahşap panjurlu ve kepenkli pencereler yan cephelerde kemer izi ahşap ve kapı pencereler,saçak silme kotundan bindirme tuğla örgüler,ara ve üst kat kullanımları,profilli desteğe oturan ahşap çıkma,pencere üstlerinde payandalara oturan oluklu sac üst örtülü saçak çıkmalar ahşap lambri tarzında süslemeli ahşap tavan kaplamaları duvar tavan birleşimlerinde ahşap profilli geçiş elemanları,gönye çıkmalar yapının özgün unsurlarıdır.Yapının geçmişte iç avlu olarak kullanılan mekanında betonarme yapıyla birlikte terasta oluklu sac üst örtülü sundurma yapıldığı görülmektedir. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı mevcuttur.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 666    Eklenme Tarihi : 17 Aralık 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Aralık 2014 Çarşamba