­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Harita No 16 N I
Mah. Köy - Mevkii Ulucami Mahallesi
Adres Ulucami Mahallesi Harem Dairesi 7 Sokak Seyhan/ADANA
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Ulucami külliyesi içinde ve Tuz Hanı(selamlık dairesi) güneyindedir. Adana’nın en eski konut yapısı olarak bilinir. Ramazanoğlu Beyliği döneminden kalma bir harem dairesidir. Giriş kapısındaki yazıttan Ramazanoğlu Halil Bey tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Yavuz Sultan Selim’in Mısır ve 4. Murat’ın Bağdat seferlerine giderken burada üçer gece kaldıkları bilinir. Aslında tek katlı olduğu sanılan ve 10.50x16.00 m boyutlarında dikdörtgen bir plana sahip olan yapının zemin katı taş, birinci ve ikinci katlan ise tuğla olarak inşa edilmiştir. Ancak katlarındaki bölünmeler, sonradan örülmüş duvarlar, açılmış kapı ve pencereler yapının birçok kez onarım gördüğünü ve özgün biçimini yitirdiğini göstermektedir. Özellikle 1983-84 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen restorasyonda büyük ölçüde yenilenmiştir.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 890    Eklenme Tarihi : 23 Aralık 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2014 Salı