­ SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ | Kültür Portalı

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ - Adana

Adı SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ
Harita No 16 N I
Mah. Köy - Mevkii Kayalıbağ Mahallesi
Adres Kayalıbak Mahallesi 2 sokak SEYHAN/ADANA
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Adı geçen parselde yer alan taşınmaz 2 katlı yığma karkas yapım tekniğiyle kagir ve ahşap elemanlardan inşa edilmiştir.Zemin ve ara kat taşıyıcı kagir duvarları ahşap hatıllı kagir duvar tekniğinde ara bölücü duvarlar ahşap karkas içi kagir dolgu tekniğinde inşa edilmiştir.Yan cephede kagir taşıyıcı duvarları çatı silme kotuna kadar yükseltilmiş bu duvarlar üzerinde ahşap kirişler ahşap karkas sisteme oturmaktadır.Yapıya iç avlu içinde sonradan yapılan betonarme yapı içinde yer alan merdivenle çıkılmaktadır.Merdiven sahanlığından sofa mahalline girilmektedir.Sofa mahallinde kagir duvar hatıllarına oturan ahşap kirişler iç avlu cephesinde ahşap direklere oturtulmuş,ahşap direkler arası ahşap camekan elemanlarla kapatılmıştır.Sofa mahallinden ahşap çift kanatlı kapı ile sokağa cepheli iki tarafında mahaller bulunan oval balkon çıkmasına çıkılmaktadır.Sofa çevresinde yer alan mahallerde zemin kat tavanı hatıl ve kirişleri cephede devam ettirilerek profilli payandalarla desteklenmiş altı lambri kaplamalı iç kafesli alınlıkları ahşap kaplama 2 adet ahşap çıkma oluşturulmuş,ahşap çıkmalar arasında metal işleme korkuluklu ahşap alınlıklı altı lambri kaplamalı oval balkon çıkması yerleştirilmiştir.Sofa ve mahaller arasında yer alan duvarlarda aydınlık pencereler ve gömme dolaplar yer almaktadır.Çatı silmesi bindirme tuğla örgülerle donatılmış silme kotu altında bağdadi yekniğiyle sıvalı altı lambri kaplamalı düz saçak konsollu detaylar,balkon üstünde kemerli birleşim detayları yer almaktadır.Yapının esas girişi ana sokak üzerinde balkon çıkması altında kemerli çift kanatlı ahşap giriş kapısı olup söz konusu kapının kemer boşluğu metal işlemeli parmaklıklı detaylarla kapatılmıştır.Yapının teras çatısı oluklu sac üst örgülü sundurma ile örtülüdür.Yapıda yöresel-boşluk oranlarına uygun ahşap kepenkli pencereler açık ve kapalı çıkmalar,üst kat kullanımı,ahşap gömme dolapları,saçak duvar birleşim detayları çıkmalarda köşe pervaz detayları kemerli giriş kapısı üst kat detayları ile duvar birleşimi ahşap profil detayları,tavan ahşap lambri detayları,üst kat kullanım şeması yapının en önemli özgün unsurlarıdır. GÜNÜMÜZDEKİ DURUM: Yapı mevcuttur.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 466    Eklenme Tarihi : 17 Aralık 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 17 Aralık 2014 Çarşamba