­ TABEA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Tabea Çeşmesi - Denizli

Adı Tabea Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Çukur Mevkii
Adres Çukur Mevkii Tabea Örenyeri Kale İlçesi DENİZLİ
Vakfiye
Genel Tanım Denizli İli, Kale İlçesi, Tabea Antik Kenti sınırları içinde yer alan çeşme yapısı dikdörtgen planlı olup kuzeydoğu- güneydoğu duvarları moloz taşla, kuzeybatı ve güneybatı duvarları ise düzgün kesme taş ile örgülüdür. Kesme taşların bir bölümü devşirme malzeme ile yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Kale İlçesi, Tabea Antik Kenti sınırları içinde yer alan çeşme yapısı dikdörtgen planlı olup kuzeydoğu- güneydoğu duvarları moloz taşla, kuzeybatı ve güneybatı duvarları ise düzgün kesme taş ile örgülüdür. Kesme taşların bir bölümü devşirme malzeme ile yapılmıştır. Su deposunun taban ve duvar içlerindeki sıvaların korunduğu buna karşın güneydoğu duvar iç yüzeyindeki sıvanın büyük bölümünün yok olduğu görülmüştür. Aynı duvarın dış cephesindede görülen bozulma bu cephenin sonradan bir tamir geçirdiğini düşündürmektedir. Yapının kuzeybatı cephesinde iki adet lüle boşluğu, cephe önünde ise kesme taşlardan yapılmış yalak bulunmaktadır. Yalak cephesinden itibaren kuzeybatıya doğru toprak yüzeyi kayrak taşlarla kaplanmış olup, akan suyun kayrak taşlarla yapılmış bir kanal ile şehir kanalizasyonuna iletildiği anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı Aydın KVKBK'nun 06.07.2012 gün ve 828 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1051    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 12 Ağustos 2014 Salı