­ TALAT KIRIŞ KONAĞI | Kültür Portalı

TALAT KIRIŞ KONAĞI - Sivas

Adres Gürün Ketençayır Mahallesi
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet sahibi
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Sivas ili, Gürün ilçesi, Ketençayır Mahallesi’nde yer alan konak ilçede kaybolmaya yüz tutan sivil mimari örneklerindendir. Zemin+1 katlı olup büyük bir bahçesi vardır.
Yapılan Onarımlar Konak onarım görmemiş olup, halen kullanılmaktadır.
Ayrıntılı Tanımı Zemin + 1 katlı etrafı taş duvarla çevrili büyük bir bahçe içerisinde yer alan Konağın girişi güney cephesindeki ahşap kapı ile sağlanır. Kapının sağında ve solunda iki adet çıkma (cumba) yer almaktadır. Zemin kat ortada sofa ve etrafında 4 odadan oluşan orta sofalı ev tipindedir. Üst kata çıkış içeriden merdivenle sağlanır. Oda tavanları ve tabanları düz ahşaptandır. Konak içeride doğu-batı doğrultusunda ikiye bölünerek iki ayrı ev halinde getirilmiştir. İkinci evin girişi kuzey cepheden sağlanmaktadır. Konağın iç odaları çamur sıva üzeri tatlı kireç sıvalıdır. Dış cephe çamur sıvalıdır. Odalar düz ve sadedir. Kuzey cepheden eve düz ve sade çift kanatlı kapı ile giriş sağlanır. Doğu cepheye sonradan iki katlı WC eklenmiştir. Kırma çatılı ev Marsilya tipi kiremitle kaplıdır.