­ TAŞ KÖPRÜ - GAZİMİHAL KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

TAŞ KÖPRÜ - GAZİMİHAL KÖPRÜSÜ - Edirne

Adres Kapıkule Yolu
Pafta 50L-1a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran Gazi Mihal Bey
Vakfiye -
Genel Tanım Edirne merkezinde, Londra Asfaltı devamında,Edirne-Kapıkule yolunda Tunca Nehri üzerinde yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Köprü ilk olarak Bizans Dönemi'nde Mihael Paleologos tarafından yaptırılmış; ancak Edirne, Osmanlıların eline geçtikten sonra, 1420 yılında Akıncı beyi Gazi Mihal Bey tarafından esaslı bir biçimde onarılmıştır.Köprü Gazi Mihal Bey'in yaptırmış olduğu esaslı onarımdan sonra Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından 1640 yılında Yıldırım Köprüsü'yle birlikte restore edilmiştir.Günümüzde var olan köprü, 1903 yılında Sultan Abdülhamit tarafından eskiden var olan ayakları üzerine İtalya'dan getirilen ustalar tarafından yaptırılmıştır.İki kitabesi bulunan ve 16 gözden meydana gelmiş olan Gazi Mihal Köprüsü, karayolları uzmanlarının ölçümlerine göre 184.18 m . boyunda 5.90 m. genişliğinde olup kemer açıklıkları 8.50 m. dir.Tüm gözler eşit büyüklükte ve yuvarlak kemer formundadır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı E.K.T.V.K.K.'nin 04.07.2003 tarih ve 7697 nolu kararı.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1808    Eklenme Tarihi : 12 Ocak 2018 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Ocak 2018 Perşembe