­ TAŞ MEKTEP (ESKİ İDADİ) | Kültür Portalı

TAŞ MEKTEP (ESKİ İDADİ) - Çankırı

Adı TAŞ MEKTEP (ESKİ İDADİ)
Mah. Köy - Mevkii Cumhuriyet Mah. Vali Ayhan Çevik Cad. Merkez
Adres Cumhuriyet Mah. Vali Ayhan Çevik Cad. Merkez/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş İl Milli Eğitim Müdürlüğü
Vakfiye -
Genel Tanım İki katlı ve kesme taştan inşa edilmiş olan yapı da Osmanlı Son Dönemi eserlerindendir. Eski idadi mektebinin yapımına 1886 yılında başlanmış olup, 1893 tarihinde bitirilmiştir. Kesme taştan iki katlı kagir olarak inşa edilmiştir. Giriş kapıları kuzey ve güney cephedendir. Kuzey cephenin önünde yuvarlak kemerlerle 4 adet sütuna oturan giriş kısmı bulunmaktadır. Güney cephe ise orta bölümde daha geniş tutularak her iki katta da çıkmalı olarak inşa edilmiştir. Bütün cepheleri boydan boya hareketlendiren pencereler basık yuvarlak kemerli ve dışa taşkındır. Atatürk’ün Kastamonu ve çevresindeki çalışmalarını tamamladıktan sonra 31 Ağustos 1925 günü akşamını okulun üst katında hazırlanan bir odasında geçirmiştir. Bu oda daha sonra 1983 yılında Atatürk odası olarak düzenlenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki katlı ve kesme taştan inşa edilmiş olan yapı da Osmanlı Son Dönemi eserlerindendir. Eski idadi mektebinin yapımına 1886 yılında başlanmış olup, 1893 tarihinde bitirilmiştir. Kesme taştan iki katlı kagir olarak inşa edilmiştir. Giriş kapıları kuzey ve güney cephedendir. Kuzey cephenin önünde yuvarlak kemerlerle 4 adet sütuna oturan giriş kısmı bulunmaktadır. Güney cephe ise orta bölümde daha geniş tutularak her iki katta da çıkmalı olarak inşa edilmiştir. Bütün cepheleri boydan boya hareketlendiren pencereler basık yuvarlak kemerli ve dışa taşkındır. Atatürk’ün Kastamonu ve çevresindeki çalışmalarını tamamladıktan sonra 31 Ağustos 1925 günü akşamını okulun üst katında hazırlanan bir odasında geçirmiştir. Bu oda daha sonra 1983 yılında Atatürk odası olarak düzenlenmiştir.
Orjinal Kullanım Okul
Bugünkü Kullanımı Okul
Önerilen Kullanım Okul

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1959    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı