­ TAVANLI ÇEŞME | Kültür Portalı

TAVANLI ÇEŞME - Edirne

Mah. Köy - Mevkii Umurbey
Adres Mimar Sinan Caddesi
Pafta 51L-3d
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Edirne Belediyesi
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı kesme taş ile yapılmış bir çeşmedir. Alaturka kiremit kaplı sundurma çatı ile örtülü ahşap çatılıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Cephede, kemer kilit taşına yakın bir yerde mermer dilimli bir kartuş içinde “Maaşallah” yazısı bulunmaktadır. Şehir merkezinde bulunan çeşme, tavan süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Kare formda yapılmış olan çeşmenin yüksekliği 2.65 m. genişliği 2.33 m. dir.Güneye bakan ön cephede sivri kemerli bir niş bulunmaktadır. Çeşme cephesini iki yönden birer sütünce kuşatır. Su yalağına yakın yerleştirilen ayna taşı iki bölüme ayrılmış ve bordürlerle çevrilmiştir. Alt bölümün merkezinde musluk lülesi bulunmaktadır. Lülenin etrafı sağır kemerle vurgulanmış, kemer köşelerine simetrik olarak iki çiçek motifi işlenmiştir. Çeşmenin su yalağının iki tarafında birer dinlenme taşı bulunmaktadır. Çeşme dışa doğru taşan çok geniş bir saçakla sonlanır. Saçak, iki yanda “S” kıvrımı yapan konsollarla taşınmaktadır. Saçağın merkezinden kenarlara doğru yarım olarak uygulanan 12 kollu yıldızın, beş kolu dışarı doğru uzanmaktadır. Saçağın en dıştaki bordürüne ise ahşap malzemeden kenarları “S” kıvrımı şeklinde damla motifine eklenmiş baklava motiflerinin yatay eksende yan yana sıralanmasıyla oluşturulmuş bir kompozisyon yerleştirilmiştir. Saçak çeşmeyi dört yönden çevrelemektedir. Çeşme, eğimi çok yüksek olmayan kırma çatı ile örtülmüş olup üzeri alaturka kiremitle kaplanmıştır. Yapının kuzey cephesinde hazne açıklığı bulunmaktadır. Çeşme, 18. yy Edirne’sinden günümüze ulaşan en güzel saçak süslemelerine sahiptir.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme