­ TAVAS ESKİ MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Tavas Eski Mezarlığı - Denizli

Adres Yaka Mahallesi Tavas İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Kitabe H. 1052
Vakfiye H. 1052
Genel Tanım Tavas İlçesi, Merkez, Yaka Mahallesi’nde bulunan mezarlığın sınırları istinat duvarlarıyla çevrilmiştir. Mezarlıkta bulunan mezar taşlarından tespit edilebilen en eski gömü tarihi H. 1052, 1180, 1181, 1106 olarak tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Tavas İlçesi, Merkez, Yaka Mahallesi’nde bulunan mezarlığın sınırları istinat duvarlarıyla çevrilmiştir. Mezarlıkta bulunan mezar taşlarından tespit edilebilen en eski gömü tarihi H. 1052, 1180, 1181, 1106 olarak tespit edilmiştir. Ahşap, taş ve mermer mezar taşlarında kullanılan malzemelerdir. Mezar taşları; düz, kayrak, kavuklu, sütunlu tiptedir. Mezarlıkta kullanılan yazı, Arap ve Latin alfabesidir. Osmanlı İmparatorluğu döneminden itibaren, günümüze kadar kullanılmış ve halen kullanılmaktadır. Mezarların bazıları sanduka biçiminde yapılmıştır. Mezar taşları ve sanduka biçimli mezarlarda çeşitli süslemeler bulunmaktadır. Bu süslemeler bazen ölen kişinin mesleğini belirtir niteliktedir. Mezar taşlarının bazıları büyük boyutludur. Mezar taşlarındaki ithaf yazılarında ölen kişinin kimliği, mesleği, ölüm şekli, yaşı, ölüm ve yaşamdan ayrılma, tanrının ululuğu ve tanrıya yakarış, ölenin ruhu için Fatiha suresi okunması isteği ile ilgili şiirsel ithaf yazıları bulunmaktadır. Kullanılan dil; gömünün yapıldığı devrin içerik ve estetik özelliklerini taşımaktadır. Mezarlıkta, kara selvi ve badem ağaçları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 23.10.1991 gün ve 2214 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2779    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 11 Ağustos 2014 Pazartesi