­ TAYYAR BEY KONAĞI | Kültür Portalı

Tayyar Bey Konağı - Kırıkkale

Adres Balışeyh İlçesi, Beyobası Köyü
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş KIRIKKALE İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yaptıran Hasan PEHLİVANLI
Yapan Vedat AĞCA
Vakfiye
Genel Tanım Zemin + 1 katlı, giriş katı moloz taş dolgu, düzgün olmayan taş malzemeli, üst kat ahşap iskelet, bağdadi örgülü, kerpiç sıvalıdır. Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun ilgili yönetmenliği uyarınca, tescilli taşınmaz için, proje yardımı verilmesine karar verilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı ‘’ Bey Konağı ‘’ olarak tanımlanan söz konusu taşınmaz Harmanyolu kenarında oldukça geniş bir bahçe içerisinde yer almaktadır. İçerisi yeşillikli ve ağaçlıklı bahçesi kademeli olarak yükselen bir duvar ile çevrelenmiş olup, bahçeye çift kanatlı ahşap bir kapı ile girilmektedir. Ayrıca, konağın yanında bahçe duvarına bitişik taş malzemeli ve bugün akar durumda bir çeşme yer almaktadır. Mimari olarak bir önceki Konak ile benzer özellikler gösteren zemin üzeri bir katlı konağın giriş katı taş malzemeli olup, üst kat ahşap iskelet sistem arası kerpiç dolgulu, üzeri beyaz renk sıvalıdır. Ahşap kırma çatı üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülü olup, dışa çıkmalı saçak altı ahşap kaplıdır. Yapıya giriş doğu cephesinden çift kanatlı ahşap bir kapı ile sağlanmaktadır. Bu bölüm üst katta dışa çıkmalı sofa ile vurgulanmış olup, giriş kısmına 5 adet taş basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Sofa, iki adet ahşap sütunce ve üzerinde profilli ahşap konsollarla desteklidir. Üst ve alt kattaki pencereler dikdörtgen ve ahşap çerçeveli olup, alt kattakiler demir parmaklıdır. Giriş katında iç mekânda orta avluya karşılıklı açılan dört oda bulunmaktadır. Ahşap merdivenle ulaşılan üst katta salona açılan yine dört oda düzenlemesinden oluşmaktadır. Odalarda zemin ve tavan ahşap olup, her odada yine ahşap malzemeli dolap düzenlemesi bulunmaktadır. Gerek odalara girişi sağlayan ahşap kapılarda gerekse odalardaki dolaplarda kazıma teknikli geometrik bezemeler bulunmaktadır. Üst kat salon bölümünün tavan kaplamasında merkezdeki göbek rozet şeklinde düzenlenmiştir.
Orjinal Kullanım Konak
Bugünkü Kullanımı Konak