­ TEKİRAHMA ANTİK YERLEŞİMİ | Kültür Portalı

Tekirahma Antik Yerleşimi - Sivas

Harita No K38-d2/K38-a3
Mah. Köy - Mevkii Yolgeçen Köyü
Adres Gürün Mağara Köyü Mağara Höyük ve Kaya Mağaralar
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kültür Ve Turizm Bakanlığı
Vakfiye
Genel Tanım Güldede Köyünün 1 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Gürün ilçesine 35 km mesafedeki yerleşim alanı kuzey-güney doğrultusunda uzanan yüksekçe bir tepe üzerinde ve bu tepenin batı bölümünde içinde su kaynaklarininda bulunduğu geniş bir düzlüğü kapsamaktadır. Tepe üzeri yerleşimin kenarları, yaklaşık 1 m genişliğinde ve yüksekliğinde moloz taşlar ile yapılmış kuru örgü duvar ile çevrilidir. Yerleşim üzerinde surlara dik olarak sıralanan oda duvar temelleri yüzeyde izlenebilmektedir. Tepenin üzerindeki düzlük dairesel bir şekilde olup orta kısmında yine dairesel bir yükselti mevcuttur. Bu yükselti etrafı da ayrıca kuru örgü taş duvarla çevrilidir. bu bölümün girişi de batı yönden olup girişin sağında ve solunda orijinal duvarlar görülmektedir. Günümüzde bu bölüm içinde halk tarafından manevi saygı gösterilen bir mezar bulunmaktadır. Çevreye hâkim durumda bulunan tepe yerleşiminin batısındaki düzlükte geniş bir alana yayılan, içerisinde kaynak suyu ve çeşme bulunan yerleşim tespit edilmiştir. yüzeyde temel kalıntıları, büyük ölçekli kesme yapı taşlar bazı ana kayalar üzerinde oyulmuş suni çukurları, in-situ oldukları düşünülen kapı girişi şeklinde dikili iki adet taş ve çeşme yakınında yarısı kırık, içi nişli büyük ölçekli mimari taş parçası ile bol miktarda geç kalkolitik-erken 3. bin yıllarına tarihlenen dik ağızlı, el yapımı açık kahve seramik, saman katkı el yapımı, 3. bin seramikleri, kahverengi astarlı 2. bin seramiği ile boyalı demir çağ ve ayrıca Helenistik ve Roma seramikleri bulunduğu, bölgede kesintisiz bir yerleşim sürdüğü tespit edilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Güldede Köyünün 1 km kuzeydoğusunda yer almaktadır. Gürün ilçesine 35 km mesafedeki yerleşim alanı kuzey-güney doğrultusunda uzanan yüksekçe bir tepe üzerinde ve bu tepenin batı bölümünde içinde su kaynaklarininda bulunduğu geniş bir düzlüğü kapsamaktadır. Tepe üzeri yerleşimin kenarları, yaklaşık 1 m genişliğinde ve yüksekliğinde moloz taşlar ile yapılmış kuru örgü duvar ile çevrilidir. Yerleşim üzerinde surlara dik olarak sıralanan oda duvar temelleri yüzeyde izlenebilmektedir. Tepenin üzerindeki düzlük dairesel bir şekilde olup orta kısmında yine dairesel bir yükselti mevcuttur. Bu yükselti etrafı da ayrıca kuru örgü taş duvarla çevrilidir. bu bölümün girişi de batı yönden olup girişin sağında ve solunda orijinal duvarlar görülmektedir. Günümüzde bu bölüm içinde halk tarafından manevi saygı gösterilen bir mezar bulunmaktadır. Çevreye hâkim durumda bulunan tepe yerleşiminin batısındaki düzlükte geniş bir alana yayılan, içerisinde kaynak suyu ve çeşme bulunan yerleşim tespit edilmiştir. yüzeyde temel kalıntıları, büyük ölçekli kesme yapı taşlar bazı ana kayalar üzerinde oyulmuş suni çukurları, in-situ oldukları düşünülen kapı girişi şeklinde dikili iki adet taş ve çeşme yakınında yarısı kırık, içi nişli büyük ölçekli mimari taş parçası ile bol miktarda geç kalkolitik-erken 3. bin yıllarına tarihlenen dik ağızlı, el yapımı açık kahve seramik, saman katkı el yapımı, 3. bin seramikleri, kahverengi astarlı 2. bin seramiği ile boyalı demir çağ ve ayrıca Helenistik ve Roma seramikleri bulunduğu, bölgede kesintisiz bir yerleşim sürdüğü tespit edilmiştir.