­ TEKKE CAMİİ HAZİRESİ | Kültür Portalı

Tekke Camii Haziresi - Tokat

Adı Tekke Camii Haziresi
Mah. Köy - Mevkii Pazar
Adres Erkilet Mahallesi
Genel Tanım Tekke Camii
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Pazar ilçe merkezi Erkilet Mahallesi içinde, Tekke Camiinin doğu tarafında yer alan hazire, mevcut kottan yaklaşık 150 cm yüksekte bulunmaktadır. Bugün hazirede toplam sekiz sanduka görülmektedir. Karşılıklı yerleştirilmiş bu sandukalar, yakın tarihlerde beton malzemeyle yapılmıştır. Sandukalardan camiye yakın olan dördünün ayak taşları (sonradan konulmuş) orijinal olup herbiri ayrı isim vermektedir. Diğer dört sandukada tamamen beton malzeme kullanılmıştır. Hazirede çevre duvarına dayalı eski mezar parçaları izlenmektedir. İsim yazılı ve 14. yy. üslubu taşıyan bu mezar taşlarında güneyden itibaren; birincisinde Şeyh Arabi Ahmed, İkincisinde Şeyh Osman, üçüncüsünde Şeyh Mahmut, dördüncüsünde Şeyh Ömer isimleri okunmaktadır. Köy halkı tarafından bu şahısların Horosan'dan geldikleri söylenmektedir.