­ TELKABİN (KÜÇÜK) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

TELKABİN (Küçük) KÖPRÜSÜ - Şırnak

Adres Yafes Mahallesi Cizre/ŞIRNAK
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Karayolları Genel Müdürlüğü
Yaptıran İmadeddin Zengi
Yapım Tarihi XII. yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Köprü Cizre şehir surlarının dışında, Deşt Kapısı’nın yakınına kurulmuştur. Günümüzde Yafes mahallesinde kalmaktadır. Çevresinde yoğun bir gecekondu yapılaşması vardır. Üzerinde bulunduğu dere tamamen toprakla dolduğundan altından sadece küçük bir atık su kanalı geçmektedir. Köprünün her iki selyaranında bugün mevcut olmayan iki tane kitabesi olduğu eski bilgilerden anlaşılmaktadır. Ancak yapıyı yerinde görenler kitabenin varlığından bahsetmekle birlikte kitabe metni hakkında bilgi vermemektedirler.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı -Mareşal Fevzi çakmak'ın talimatı ile onarılmış haliyle günümüzde mevcut olan köprü sağlam durumdadır. Kuzeybatı-Güneydoğu yönünde uzanan köprü yolununu eğimli olduğu çok gözlü köprüler grubuna girmektedir. Betonarme babalı, demir korkulukludur. Yapı üzerindeki eski doku ile yeni doku taşları renginden açıkça belli olmaktadır. düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Bu nedenle ne köprünün ayakları nede gözleri belli değildir. eski resimlerde görülen ayaklar günümüzde toprak altında kalmış köprü, 8,40 m genişliğinde 141 m. uzunluğunda eğimli bir yola sahiptir. Ortadaki büyük, bunun her iki yanında toplam beş gözden oluşmaktadır. Prizmatik üçgen biçiminde iki selyaran günümüzde mevcut değildir. Selyaranların önemi üzerindeki kabartma figürleridir. Bunlar yere çökmüş vaziyette kafası cepheden verilmiş kuyruğu başına doğru uzanmış bir aslan kabartması tasviridir.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı -A3913/11.11.1982
Yayın Dizini -ÇULPAN, cevdet, Türk, Taş, Köprüleri, Ankara, 1975, ERTEKİN, Zahir, Cizre'deki Mimari eserler.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 933    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Mayıs 2014 Çarşamba