­ TERME HÖYÜK | Kültür Portalı

TERME HÖYÜK - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii Tüney Köyü, Terme Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Adres Tüney Köyü, Terme Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Yapım Tarihi ETÇ, OTÇ, GTÇ, Helenistik.
Kültür Dönemi Helen - Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Terme Höyüğü; Merkez ilçe, Tüney köyü sınırları içerisindeki Terme mevkiinde bulunmaktadır. Çankırı il merkezinin yaklaşık olarak 35 km. güneyinde, Çankırı-Ankara karayolunun kuş uçumu 526 metre doğusunda yer almaktadır. Terme Höyük yaklaşık olarak 176 x 198 metre boyutlarında; yuvarlak bir tepe ile bu tepeye bağlı olarak devam eden oval bir tepe görünümündedir. Höyüğün bir kısmı batısındaki Terme çayı tarafından götürülmüş, bir kısmı da tarla haline getirilmiş tipik bir Orta Anadolu höyüğüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği en yüksek noktasında 702 metre olan höyük 22892 m²’lik bir alanı kaplamaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Terme Höyüğü; Merkez ilçe, Tüney köyü sınırları içerisindeki Terme mevkiinde bulunmaktadır. Çankırı il merkezinin yaklaşık olarak 35 km. güneyinde, Çankırı-Ankara karayolunun kuş uçumu 526 metre doğusunda yer almaktadır. Terme Höyük yaklaşık olarak 176 x 198 metre boyutlarında; yuvarlak bir tepe ile bu tepeye bağlı olarak devam eden oval bir tepe görünümündedir. Höyüğün bir kısmı batısındaki Terme çayı tarafından götürülmüş, bir kısmı da tarla haline getirilmiş tipik bir Orta Anadolu höyüğüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği en yüksek noktasında 702 metre olan höyük 22892 m²’lik bir alanı kaplamaktadır. Terme Höyük ilk olarak İnandıktepe Höyüğü ile beraber 1965 yıllarında tespit edilmiştir. Höyükte 1967 yıllarında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Raci TEMİZER başkanlığında kurtarma kazısı yapılmıştır. Günümüzde kazı açmaları ve açmalar içerisinde ortaya çıkmış olan duvar yapıları ve temel kalıntıları dağılmış durumda da olsa görülebilmektedir. Alanın yüzeyinde ve çevresinde bol miktarda değişik dönemlere ait seramik parçaları bulunmaktadır. Seramiklerin Erken Tunç, Eski Hitit ve Helenistik dönemlerine ait olduğu bilinmektedir. Höyüğün çevresi tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. İnandıktepe Höyüğü ile bağlantılı yani asıl yerleşim yeri olması açısından büyük önem arz etmektedir. Höyüğün üzerinde ve çevresinde yer yer kaçak kazı çukurları bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Höyük
Bugünkü Kullanımı Höyük
Tescil Kararı 21.08.2008 - 3442

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2837    Eklenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 04 Temmuz 2013 Perşembe