­ TEVFİK KÜLAHÇIOĞLU EVİ | Kültür Portalı

Tevfik Külahçıoğlu Evi - Denizli

Adı Tevfik Külahçıoğlu Evi
Mah. Köy - Mevkii Altıntop Mahallesi
Adres Altıntop Mahallesi Çaybaşı Caddesi Merkezefendi İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Maliki
Vakfiye
Genel Tanım Altıntop Mahallesi, Çaybaşı Caddesi üzerinde bulunur. Ev iki katlıdır. İki kanatlı ahşap kapısından girilince alt katta küçük bir koridor ve bu koridorun iki tarafında yer alan odalar vardır. Giriş kapısının tam karşısında koridorun bitiminde, üç kemer açıklığı ile dışarı açılmakta ve buruda küçük bir avlu yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar Yangın sonrası yıkılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Altıntop Mahallesi, Çaybaşı Caddesi üzerinde bulunur. Ev iki katlıdır. İki kanatlı ahşap kapısından girilince alt katta küçük bir koridor ve bu koridorun iki tarafında yer alan odalar vardır. Giriş kapısının tam karşısında koridorun bitiminde, üç kemer açıklığı ile dışarı açılmakta ve buruda küçük bir avlu yer almaktadır. Kemerler aynalı kemer şeklindedir. Üst kat kemerleri ahşaptır. Üstte bu merdivenleri örten bir de kapak vardır. Cephesi avluya pencereler ile açılan bir salon ve bu salona açılan iki oda yer almaktadır. Merdivenlerin karşısına gelen salon duvarına bitişik bir oturma birimi vardır. Odalardan bir tanesinde ahşap dolap ve yüklük ile ocak nişi bulunmaktadır. Bu oda da ahşap malzemelerde sade bir işçilik görülür. Evde tavan ve taban ahşaptır. Üst kat tavanlarında 2 sıra ince silme, süsleme olarak kullanılan unsurlardır. Malzeme olarak kerpiç yığma duvar, ahşap hatıllar kullanılmıştır. Çatı ise kırma çatı olup kiremit ile örtülüdür. Evin iç ve dış yüzeyi boyalı olup, boyalar yer yer dökülmüştür. Tevfik Külahçıoğlu Evi; Denizli’de örneklerine oldukça az rastladığımız Geleneksel Ev Mimarisinin sade bir örneğini temsil eder. Ev 03.07.1993 tarihinde restorasyon çalışmaları durumundayken tamamen yanmıştır. Yapı yangından sonra çok harap olduğu için 11.12.1996 tarihinde yıkılmasına karar verilmiştir.Tevfik Külahçıoğlu Evi yıkılarak, evin bulunduğu 1484 ada, 2 parsel koruma altına alınmıştır.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 15.07.1992 gün ve 2805 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 633    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Ağustos 2014 Perşembe