­ TİMURTAŞ (DEMİRTAŞ) KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Timurtaş (Demirtaş) Köprüsü - Denizli

Pafta M21-b-07a
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye TCK
Yaptıran Emir Timuştaş
Yapım Tarihi 14. y.y.
Vakfiye
Genel Tanım Sarayköy İlçesi, Tekke Köyü’nün 2-3 km. kuzeyinde, Ortaçağ yerleşiminin olduğu Asarlık Tepesi’nin 1 km. kuzeyinde, Kabaağaç Köyü yakınlarında, Menderes Nehri üzerinde kurulan köprü kuzeydoğu-batı istikametinde olup, bugün harabe halinde kalıntıları bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Onarım yapılmadığı sanılmaktadır
Ayrıntılı Tanımı Sarayköy İlçesi, Tekke Köyü’nün 2-3 km. kuzeyinde, Ortaçağ yerleşiminin olduğu Asarlık Tepesi’nin 1 km. kuzeyinde, Kabaağaç Köyü yakınlarında, Menderes Nehri üzerinde kurulan köprü kuzeydoğu-batı istikametinde olup, bugün harabe halinde kalıntıları bulunmaktadır. Köprü; Ortaçağ’da Denizli üzerinden Antiocheia, Nysa (Sultanhisar), Tralleis (Aydın), Magnesia-Ephesos (Selçuk)’tan İzmir ve Kuşadası’na ulaşan ticaret yolu güzergâhında yapılması ve bu çevrede Germiyan ve İnanç (Denizli) Beylerinin girdiği Alâeddin Pazarı’nın bulunması bakımından kervanlar için ticari amaçlı yapılmış olmalıdır. Horasan harcı ve moloz taş duvar örgüsüyle yapılan köprünün ayak kısımlarında blok taşlar görülmektedir. Ortaçağ yapılarında olduğu gibi döneminde moloz taş örgülü duvarın kesme taşla kaplandığı sanılmaktadır. Köprünün nehir üzerine gelen kemerli bölüm tamamen yıkılmıştır. Nehrin kuzeydoğu tarafında bir ayağı mevcut olup, güneybatı tarafında ise kareye yakın bir yapıyla suyun geçiş noktası daraltılarak tek kemerli bir alana dönüştürülmüş olmalıdır.14 y.y. birinci yarısında İlhanlı Komutanlarından Emir Timurtaş tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.
Orjinal Kullanım Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 07.06.2000 gün ve 9470 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2208    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 10 Haziran 2014 Salı