­ TOPHANE PARKI GİRİŞ KAPISI ÇEŞMELERİ | Kültür Portalı

Tophane Parkı Giriş Kapısı Çeşmeleri - Bursa

Adı Tophane Parkı Giriş Kapısı Çeşmeleri
Mah. Köy - Mevkii Osmangazi Mahallesi
Adres Osmangazi Mahallesi 2. Osmangazi Caddesi Osmangazi/Bursa
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çeşmeler, Tophane Parkı’nın girişinde bulunan demir ve mermer karışımı yapılmış klasik tarihi kapının her iki yanındadır. Kapının her iki tarafında bulunan çeşmeler, son zamanlarda Bursa’nın çeşitli yerlerine yapılan havuz çeşmelerin sanki esinlenme kaynağı olmuştur. Her iki taraftan da kullanılacak şekilde yapılmış olan çeşmeler, mermer bir kaide üzerine oturmuş iki tarafa da bombeli birer mermer yalağa sahiptir. Yalağın diğer iki yanından, tabanı kaideli ve başlıklı iki adet mermer sütun yükselmektedir. Başlıklı bu mermer sütunlar yine bir mermer kemerle birleştirilmiştir. Ön cephede ise çeşmeler, başlıklı ve kaideli silindirik sütunlar bulunmaktadır. Kemerin üstüne ikinci bir kısım daha ilave ederek yükseltilmiş ve böylece kapıya bir haşmet, bir azamet verilmiştir. Yalakların, tabanlarının ortasından fıskiye gibi yükselen ve içinden su akan birer boru bulunmaktadır. Çeşmeler iki taraftan da kullanıldığı için çeşmelerde ayna yoktur, bunun yerine kemerin altından sütun başlıkları hizasına kadar, sanki güneşin doğuşunu temsil eden, demir ve saç karışımı bir şekil konmuştur.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2537    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Ekim 2014 Perşembe