­ TOPRAKKALE KALESİ | Kültür Portalı

TOPRAKKALE KALESİ - Osmaniye

Adı TOPRAKKALE KALESİ
Adres TOPRAKKALE
Vakfiye
Genel Tanım Bizans döneminde yapılmış olan kale düzgün siyah kesme taştan yapılmış olup iç kısmı moloz taş ve Horasan harcı ile doldurulmuştur
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İskenderun-Osmaniye yol ayrımında bulunan kale toprak bir tepenin üzerine kare planlı olarak kurulmuştur. Bizans döneminde yapılmış olan kale düzgün siyah kesme taştan yapılmış olup iç kısmı moloz taş ve Horasan harcı ile doldurulmuştur. Kaleye çıkış için Adana- İskenderun yolundan bağlantı yolu yapılmıştır. Kalenin girişi kuzeydendir. Dış sur kaleyi tamamen çevrelemekte ve güneyden bir girişi bulunmaktadır. Kalenin üzerinde bulunduğu tepenin etrafı erozyonu engellemek için ağaçlandırılmıştır. Kalenin yakın çevresindeki arazilerde tarım yapılmaktadır. 10 adet yuvarlak planlı burç kalın duvarlı surlarla birbirine bağlanmıştır. Kuzey ve batı tarafı tonozludur. Biri diğerinden küçük olmak üzere 2 sarnıç bulunmaktadır. Kalenin eski ismi Kınık Kalesidir.
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1850    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma