­ TOPRAKKALE MEZARLIĞI | Kültür Portalı

Toprakkale Mezarlığı - Ağrı

Adı Toprakkale Mezarlığı
Mah. Köy - Mevkii Toprakkale Köyü
Adres Toprakkale Köyü/Eleşkirt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Eleşkirt ilçesi, Toprakkale Köyü’nde, köyün hemen girişinde, güneybatıya bakan yönde bulunmaktadır. Bir tepenin yamacında bulunan mezarlık oldukça geniş bir alanı kaplamaktadır
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Eski kaza merkezi olduğu dönemde olduğu gibi günümüzde de kullanılan Bu mezarlıkta Osmanlı dönemine ait bir çık mezar bulunmaktadır. Tipolojik olarak “Açık Sandukalı İki Şâhideli Mezarlar “grubuna giren bu mezarlardan tüf taşından yapılmış olan beş mezar, kültür ve sanat değerleri bakımından dikkat çekicidir. Malzeme ve tipoloji açısından yakın bölge olan Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı Mezarlığı, Eski Bayezid Şehir Mezarlığı ve Ahmed-i Hani Mezarlıkları ile Patnos Ziyaret Köyü ve Taşkın Köyü Mezarlıklarında bulunan Osmanlı dönemi mezarlarına benzemektedir. Mezar taşlarındaki yazı stili ve diğer süsleme unsurlarında bölgesel özellikler ağır basmaktadır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2373    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma