­ TOYBELENİ SARNICI | Kültür Portalı

Toybeleni Sarnıcı - Denizli

Mah. Köy - Mevkii Karaköy Mahallesi
Adres Karaköy (Kasabası) Mahallesi Toybeleni Mevkii Kale İlçesi DENİZLİ
Yapım Tarihi 4. yy.
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye
Genel Tanım Kale İlçesi, Karaköy (Kasabası) Mahallesi, Toybeleni Mevkii’nde tarım arazileri içinde bulunan Sarnıç’ın girişi kuzeybatı tarafında olup taş örgülüdür. Sarnıcın giriş koridoru 50 cm. genişliğinde, taştan yapılmış basamaklı, yaklaşık 10 m. uzunluğundadır. Bu uzun giriş koridorundan su haznesine ulaşılmaktadır.
Yapılan Onarımlar Bilinmiyor
Ayrıntılı Tanımı Kale İlçesi, Karaköy (Kasabası) Mahallesi, Toybeleni Mevkii’nde tarım arazileri içinde bulunan Sarnıç’ın girişi kuzeybatı tarafında olup taş örgülüdür. Sarnıcın giriş koridoru 50 cm. genişliğinde, taştan yapılmış basamaklı, yaklaşık 10 m. uzunluğundadır. Bu uzun giriş koridorundan su haznesine ulaşılmaktadır. Giriş koridorunun kapalı kısmının üzeri kayrak taşından yapılmış plakalarla beşik çatı formunda örtülmüştür. Bu örtü sistemi su haznesinin derinde olması nedeniyle oluşan kot farkından dolayı kademeli 5 bölüme ayrılarak yapılmıştır. Su haznesi ile etrafı moloz taşla örülerek oluşturulmuştur. Yakın zamana kadar kullanılan sarnıç geç Roma Dönemine, 4. yy.lara tarihlenmektedir.
Orjinal Kullanım Sarnıç
Bugünkü Kullanımı Sarnıç
Önerilen Kullanım Sarnıç
Tescil Kararı Aydın KTVKBK'nun 11.11.2010 gün ve 3273 sayılı kararı
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 929    Eklenme Tarihi : 19 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 19 Ağustos 2014 Salı