­ TURHAL CADDESİ 138 NO.LU EV | Kültür Portalı

Turhal Caddesi 138 No.lu Ev - Tokat

Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım Konut
Yapılan Onarımlar Onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Turhal Caddesinde avlu içerisinde yer alan yapı, bodrum üzerine zemin+bir katlıdır. Turhal Caddesi üzerinde, zemin kotundan aşağıda kalmış çift kanatlı ahşap kapıdan avluya geçilmektedir. Avluya bakan cephede zemin kat ve birinci kat, yatay ve dikey yerleştirilmiş ahşap silmelerle altı birime ayrılmıştır. Zemin katta ortada yer alan birimde, giriş kapısı bulunmaktadır. Eyvan biçiminde düzenlenmiş bölümdeki çift kanatlı ahşap giriş kapısının üzerinde, dilimli oval aydınlatma penceresi yer almaktadır. Zemin katta kapının iki yanındaki birimlere üçerli dikdörtgen pencereler yerleştirilmiştir. Üst katta her birimde, yuvalak kemerli üçerli dikdörtgen pencereler bulunmaktadır. Bahçeye açılan arka cephede zemin kat, yatay ve dikey silmelerle üç bölüme ayrılmıştır. Zemin katın sol bölümündeki tek kanatlı ahşap kapı, iç mekana girişi sağlamaktadır. Zemin katın orta ve sağ bölümüne üçerli dikdörtgen pencereler yerleştirilmiştir. Birinci kat, ortada yer alan üçgen alınlıklı tek çıkmalı düzenlemeye sahiptir. Çıkmanın ön yüzünde yuvarlak kemerli üç dikdörtgen pencere yer alırken, çıkmanın iki yanındaki bölümlerin üçerli yerleştirilmiş dikdörtgen pencereleri, kemersizdir. Evin iki yan cephesi sağırdır. Alaturka kiremit kaplı beşik çatıyla örtülüdür.